Rendőrségi eljárás a Pázmány Campus elleni tüntetésen történt incidens miatt

A rendőrség szabálysértési eljárást indított a Pollack Mihály téren történt incidens kapcsán, ahol a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusának építési területére próbált behajtani egy kamion, amit tüntetők próbáltak megakadályozni.

A rendőrség "közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt" folytat eljárást, miután a Magyar Rádió egykori épületeinek helyén zajló építkezés ellen tiltakozók és egy kamionos összetűzésbe kerültek. A Momentum volt elnöke, Gelencsér Ferenc is részt vett az élőláncban, amely megpróbálta megakadályozni a jármű behajtását.

A kamion sofőrje nem fékezett le teljesen, annak ellenére, hogy a tiltakozók az útját állták, és lassan haladt a kapu felé, miközben emberek voltak a jármű előtt és mellett. A sofőr és a tüntetők között hangos szóváltás alakult ki, majd a sofőr megállította a kamiont és gyalogosan ment be az építési területre.

A Momentum a rendőrséget hívta a helyszínre, akik azonnal ki is érkeztek. A 444 információi szerint a rendőrség meghallgatta a jelen lévőket, és megállapították, hogy senki sem sérült meg. A BRFK eleinte azt vizsgálta, hogy felmerülhet-e közúti veszélyeztetés vagy más bűncselekmény, illetve szabálysértés gyanúja, de végül szabálysértési eljárás indult.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium szerint a kamion nem is a Rádió bontásánál dolgozott.

A helyi civilekkel közösen a VIII. kerületi önkormányzat is tüntetést szervezett a beruházás ellen, amely a kormány és a VIII. kerület közötti hónapok óta tartó vitának is része. A lakók a környező épületek állapota és a bontás során keletkező törmelék miatt aggódnak, és sokan úgy vélik, hiba lenne elbontani a Magyar Rádió történelmi épületeit.

A hatóság azt is vizsgálja, hogy megvalósult-e gyülekezési joggal visszaélés szabálysértése, mivel a gyűlést nem jelentették be.