Ítéletidő közelít Magyarország felé, piros riasztás készültség!

Másodfokú (narancs) riasztást adott ki több magyarországi megyére a HungaroMet Zrt. a várható heves zivatarok miatt, melyeket erős szél, jégeső és villámlások kísérhetnek.

A HungaroMet Zrt. szombat délutáni jelentése szerint Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar megye egyes járásaira kiadott másodfokú riasztásban a következő órákban heves zivatarok várhatók, amelyeket veszélyes időjárási jelenségek, mint a szélvihar és jégeső is kísérhetnek. Szombat reggel még piros fokú figyelmeztetést adtak ki az ország déli részére, Csongrád-Csanád és Békés vármegyékre, azonban napközben ez megszűnt és másodfokú (narancssárga) figyelmeztetésre módosult, ami szinte az összes vármegyére érvényes lett.

Szombat éjfélig további megyékben, köztük Baranya, Tolna, Pest, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg területén is másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Az előrejelzések szerint az ország keleti és délkeleti részein nagyobb eséllyel alakulhatnak ki heves, károkozó zivatarok, melyek akár óránkénti 90-100 kilométeres szélrohamokkal, nagyméretű jéggel és felhőszakadással is járhatnak.

A zivatarok szombat estétől vasárnap reggelig, délelőttig több hullámban érhetik el az ország délkeleti részét, különösen a Tiszántúlon várhatók heves zivatarok, amelyek rendszerré is szerveződhetnek.

A HungaroMet Zrt. felhívta a figyelmet arra, hogy a helyzet fokozódása esetén akár piros zivatarriasztást is kiadhatnak. Bár a piros riasztás megszűnt, a meteorológiai szolgálat kiemelte, hogy a mai nap folyamán az időjárási helyzetre való tekintettel akár a legmagasabb fokú, piros zivatarriasztás is érvénybe léphet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tanácsai szerint a riasztás érintett területein az emberek legyenek különösen óvatosak a fák, fasorok és állványzatok közelében. A szél által felkapható tárgyakat, mint a kerti bútorokat, szerszámokat és kisebb cserepes növényeket, célszerű védett helyre mozgatni. Azt is kérik, hogy senki ne parkoljon villanyvezetékek és fák alá, és a fasorok mellett is fokozott óvatossággal közlekedjenek az emberek. Ha valaki bajba került embert vagy leszakadt vezetéket észlel, hívja az 112-es segélyhívót.