Jön a második menet, nagy összecsapás várható Brüsszelben

Az Európai Parlamenti választások után megerősítette pozícióját az Európai Néppárt, de az EU vezető tisztségeinek betöltésére javasolt jelölteket még nem választották meg és fogadták el. Az uniós vezetők a héten nem jutottak megegyezésre, jövő héten újra tárgyalnak, és ez addig fog menni, amíg közös nevezőre nem jutnak.

Az Európai Néppárt (EPP) a választások győzteseként nagyobb részesedést követel a vezető pozíciók elosztásában. Egy hétfői csúcstalálkozón az EPP azt szorgalmazta, hogy az Európai Bizottság következő elnökét ők adják Ursula von der Leyen személyében, és az Európai Tanács elnökének ötéves megbízatását is fele-fele arányban osszák el a Szocialisták és Demokraták pártcsaládjával (S&D), ami felbosszantotta a szocialistákat. Egy uniós tisztviselő szerint az EPP "meggyújtotta a tüzet, amelyet már nem tudnak irányítani", és ha folytatják ezt a zsarnokoskodást, akkor Charles Michel, az Európai Tanács elnöke, Ursula ellen léphet fel. Az EU vezetőinek következő lépése, hogy a színfalak mögötti tárgyalásokat megduplázzák, hogy von der Leyen megszilárdíthassa pozícióját a június 27-28-i brüsszeli találkozón. Minél tovább tart a jelenlegi csúcspozíciók felosztásának megvitatása, annál nagyobb a veszélye, hogy aláássák ezeket a pozíciókat.

Giorgia Meloni, az olasz miniszterelnök, aki az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójának tagja, nem örül annak, hogy kizárják őket a csúcspozíciós tárgyalásokból. Nicola Procaccini, a Meloni-féle Olasz Testvérek pártjának európai képviselője szerint egyelőre számukra lehetetlen Ursula von der Leyen vagy a többiek mellett szavazni, mert nem ismerik a politikai terveket. Meloni rámutatott, hogy képviselőcsoportja a harmadik legnagyobb a Parlamentben, és hangsúlyozta, hogy az ECR nem lesz tagja a von der Leyent támogató koalíciónak. Az olasz kormányfő nyitott lapokkal játszik, és szeretné, ha a következő Bizottságban Rómát a gazdasági tárca élére ültetnék, valamint az ECR-nek ügyvezető alelnöki vagy alelnöki címet adnának. Raffaele Fitto, a jelenlegi olasz EU-miniszter, az egyik legesélyesebb név erre a posztra.

A három fő képviselőcsoport vezető partnerei folyamatosan tárgyalnak arról, hogy az uniós vezetők jövő heti találkozóján rögzítsék a jelenlegi csúcsállásokról szóló csomagot. Az Európai Parlament július közepén szavaz az Európai Bizottság következő elnökéről. Az Európai Néppárt, a szocialisták és a liberálisok koalíciója túl kicsi ahhoz, hogy von der Leyen megszerezze a szükséges 361 szavazatot, és a Néppárt "közelmúltbeli viselkedése" a szocialistáktól való további szavazatszivárgáshoz vezethet. Ha von der Leyen elbukik, az Európai Tanács feladata, hogy alternatív jelöltet javasoljon, ami intézményi válsághoz vezethet. Sophia Russack, az Európai Politikai Tanulmányok Központjának kutatója szerint nagy kockázatot jelent, ha Von der Leyen elbukik, mert árthat az uniós intézmények hírnevének és késleltetheti a folyamatokat. Ha az uniós vezetők a jövő héten jóváhagyják a vezetői álláscsomagot, és az Európai Parlament támogatja von der Leyent, akkor az új Európai Bizottság november 1-je körül felállhat. Ha nem, akkor nyáron több rendkívüli ülést is tarthat az Európai Tanács.