Csőre Gábor és a múzeumok varázsa

"Egy jó kiállítás önmagában is drámai tud lenni, de ha van egy tárlatvezető, aki életre kelti a tárgyakat, az olyan, mint egy hat évados Netflix-sorozat" – vallja Csőre Gábor, a Múzeumok Éjszakájának idei védnöke.

A Jászai Mari-díjas színész, Csőre Gábor az Index arútluK című podcastjában osztotta meg gondolatait a múzeumok és kiállítások világáról. Beszélgetés során kifejtette, hogy a tárlatok nem csupán kötelező programként szerepelnek az életében, hanem személyes érdeklődés is vezérli őt a kulturális helyszínek felé.

Idén a Múzeumok Éjszakája június 22-én kerül megrendezésre, közel 450 intézmény kínál majd mintegy 2500 programot az érdeklődőknek. A szervezők célja, hogy a különféle tárlatvezetésekkel, alkotófoglalkozásokkal és koncertekkel új látogatókat is vonzzanak a múzeumok falai közé.

Csőre Gábor elárulta, hogy számára a múzeumlátogatás családi és baráti program is egyben. "Kinézünk egy múzeumot, összejövünk, megnézzük a tárlatot, majd ebédelünk" – így jellemezte a közös programokat, amelyek során a kultúra és a közösségi élmények ötvöződnek.

A színész legutóbbi múzeumi élménye a Magyar Menyasszony című kiállítás volt a Magyar Nemzeti Múzeumban, ahol kezdeti kétségei ellenére végül élvezte a tárlatot.

Csőre Gábor szerint egy kiállítás akkor válik igazán élvezetessé, amikor a látogató elkezdi összerakni a történetet a tárgyak és leírások alapján. "Egy 50-100 négyzetméteres szobában végignézel hat évadot, ha jó a kiállítás" – fogalmazott, hangsúlyozva a tárlatvezető szerepének fontosságát abban, hogy életet leheljenek a múlt tárgyaiba.

A podcastban szó esett arról is, hogy miért lehetne nevetni egy múzeumban, a színészet és a képzőművészet közötti hasonlóságokról, valamint arról, hogy mely kiállításokat tervezi megnézni a Múzeumok Éjszakáján.

Csőre Gábor a magyarokról is megosztott néhány gondolatot, kiemelve, hogy a Múzeumok Éjszakája különleges nap minden magyar számára. "Ez még jobban emeli annak a tényét, hogy mi itt vagyunk a Kárpát-medencében, nagyon különlegesek vagyunk. Kicsit senki se szeret minket, kicsit mindenki is. Van, amikor igen, van, amikor nem. Különleges a nyelvünk, különleges a nyelvünkből meg a hagyományainkból eredő kultúránk, megkülönböztet minket, és egy egyetemes kultúra meg összeköt bennünket a körülöttünk lakó népekkel" – jegyezte meg.

A Múzeumok Éjszakájának jószolgálati nagyköveteként Csőre Gábor nagy felelősséget érez, és bár eleinte nem értette, miért épp rá esett a választás, végül belátta, hogy mint kulturális műsorvezető, van kötődése a múzeumokhoz, illetve ma már nagy az átjárhatóság a művészeti ágak között.

A színész a Múzeumok Éjszakája egyik kisfilmjének a forgatása közben a Mentőmúzeumban is érdekes élményekről számolt be. Egy 50-es évekből származó amerikai mentőautót használtak, amit 1956-ban küldött el segítség gyanánt az Amerikai Egyesült Államok, azonban mire megérkezett, már leverték a forradalmat – ennek ellenére egy ideig használták. Megemlített egy kiállított különleges tárgyat is, a s*ggpipát, amit újraélesztéshez használtak, dohányfüstöt pumpálva a hátsó fertályon át, ami nem bizonyult működőképes módszernek. "Valószínűleg nem használták már, így felkerült a múzeum polcára, de ez érdekes, vicces. Hozzáteszem, ettől is élő a múzeum, mert miért ne lehetne röhögni egy múzeumban?" – mondta, kiemelve, hogy a múzeumokban nem csak komolyan kell venni a dolgokat, hanem lehetőség van a beszélgetésre és a nevetésre is.

: Index, arútluK podcast. : Index, arútluK podcast.