A balatoni hekk és utazása Argentínából a magyar tengerig

Bár a hekket gyakran a Balatonhoz kapcsoljuk, valójában egy tengeri hal, amelyet leginkább az argentin partoknál halásszák, és Magyarországig 12 ezer kilométert utazik fagyasztott állapotban. A hekk húsa egészséges, jól elkészíthető, és szálkamentessége miatt a gyerekeknek is nyugodtan adható.

A hekk magyarországi telepítésével nem érdemes foglalkozni, mivel tengeri hal lévén, elpusztulna az édes vízben. Az importálására azért volt szükség, mert a hatvanas, hetvenes években a túlzásba vitt magyar export miatt halhiány alakult ki az országban.

A fehér húsú tengeri csuka hamar népszerű lett Magyarországon, és a szálkamentessége miatt előnyös választásnak számít. Argentínában akár a tíz kilót is meghaladhatja a súlya, de Magyarországra kisebb példányok érkeznek, fagyasztott tömbökben. Az argentinok éjszaka halásszák a hekket, amikor a felszínre jön táplálkozni, napközben pedig akár kétszáz méter mélyen is lemerül az Atlanti-óceánban.

A hekk nem csupán Argentínában honos, hanem többek között Chile, Peru, a Skandináv-félsziget és Izland partjainál is megtalálható, de Magyarországra főként Argentínából érkezik.

A hekk valutáért érkezett Magyarországra, és az állami monopóliumként működő Halértékesítő Vállalat, valamint a TERIMPEX vállalat felügyelte a bel- és külkereskedelmi ügyleteket. A hatvanas években még büszkén hirdették a pontyexportot, de később szembesülni kellett azzal, hogy nem tudnak annyi halat exportálni, amennyit a nyugati országok megvásárolnának.

A júniusi árak szerint a halászlé 2023-ban 2300 forintba, míg 2024-ben 3290 forintba kerül. A hekk ára 2023-ban 3800 forint, 2024-ben pedig 4490 forint. A rántott fogas, roston fogas 2023-ban 4100 forint, 2024-ben 4790 forint, míg a rántott ponty 2023-ban 3250 forint, 2024-ben 3890 forintba kerül. A vegyes haltál 2 személyre 14 900 forint, ami egy személyre 7450 forintot jelent, és többek között pisztrángot, rántott fogast, rántott harcsát, rántott pontyot, petrezselymes burgonyát, rizst, tartármártást tartalmaz.