Áramszolgáltatás helyreállt a Nyugat-Balkánon

Helyreállt az áramszolgáltatás a Nyugat-Balkán több országában, köztük Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Montenegróban és a horvátországi Dalmáciában, miután pénteken a rendkívüli hőség következtében összeomlott az áramszolgáltatási rendszer.

A montenegrói energiaügyi és bányászati miniszter, Sasa Mujovic szerint a villamosenergia-rendszer regionális leállása a nagy terhelésnek, a napi fogyasztás növekedésének és a magas hőmérsékletnek volt köszönhető. A montenegrói Vijesti.me hírportál értesülései alapján az ENTSO-E, a villamosenergia-piaci átvitelirendszer-üzemeltetők európai hálózata nemzetközi vizsgálatot indított, hogy kiderítse a probléma forrását.

Kezdetben úgy tűnt, hogy a hiba Montenegróban keletkezett, azonban későbbi jelentések szerint az Albánia és Görögország határán felmerült problémák okozhatták az összeomlást. Horvát szakértők szerint az eset potenciálisan egész Európát érinthette, mivel az energiarendszerek össze vannak kapcsolva, és óvatosságra intenek az európai szervek hivatalos vizsgálatának eredményei előtt, amely akár hat hónapot is igénybe vehet. Albánia energiaügyi minisztere, Belinda Baluku megerősítette, hogy a meghibásodás az Albánia és Görögország közötti összeköttetésben történt.