A gázai lakosság többsége továbbra is kiáll a Hamász mellett – Mikor lesz így béke?

A Palestinian Center for Policy and Survey Research közvéleménykutatása szerint a palesztin arabok 61 százaléka továbbra is a Hamászt támogatja Gáza vezetőjeként, miközben a kétállami megoldás iránti támogatottság alacsony.

A kutatás, amelyet a Ramallah-i központú intézet végzett, részletes betekintést nyújt a palesztin közvélemény alakulásába a jelenlegi, nyolc hónapja tartó háború alatt. A felmérés 1570 ember megkérdezésével készült 2024. május 26. és június 1. között. Az eredmények szerint a gázaiak 80 százaléka elvesztette valamelyik hozzátartozóját vagy sérült meg családtagjuk a konfliktusban, ennek ellenére a palesztin lakosság kétharmada helyesli a Hamász október 7-i támadását. A megkérdezettek 82 százaléka úgy véli, hogy a háború nemzetközi figyelmet hívott fel az izraeli-palesztin konfliktusra, ami a palesztin államiság elismeréséhez vezethet. Május 22-én Spanyolország, Írország és Norvégia hivatalosan is elismerte a palesztin államot.

A palesztinok 75 százaléka elégedett a Hamász háborús teljesítményével, és a válaszadók 65 százaléka Jahja Szinwar terrorvezér teljesítményével. A megkérdezett palesztinok 59 százaléka szeretné, ha a Hamász lenne Gáza kormányzója a háború után. A Hamász támogatottsága mind Gázában, mind Ciszjordániában magasabb, mint a Fatahé.

A nyugati hatalmak által támogatott „kétállami-megoldást” a megkérdezett palesztinok csupán 32 százaléka támogatja, és a többség nem tartja megvalósíthatónak. A palesztinok szerint a nemzetközi szervezetek és a fegyveres intifádához való visszatérés lehet hatékony a helyzetük elősegítésében. Az Egyesült Államoknak tapasztalata van a civil lakosság közé beágyazódott terrorszervezetek elleni küzdelemben, de a „winning the hearts and minds” koncepciója kevés sikerrel járt. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök a gázai lakosság „deradikalizációját” jelölte meg hosszútávú célként.