Európa politikai jövőképe az EP-választások tükrében

Az európai parlamenti választások eredményei jelentős változásokat jeleznek Európa politikai térképén, különös tekintettel a tagállamok szintjén bekövetkező változásokra.

A Magyar Külügyi Intézetben tartott "Merre tovább, Európa? – Az EP-választások értékelése" című kerekasztal-beszélgetésen Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium kutatási vezetője kiemelte, hogy az Európai Néppárt több mandátumhoz jutott, míg a zöldek visszaszorultak, és a független képviselők száma nőtt. Fejérdy Gergely, a Magyar Külügyi Intézet vezető kutatója szerint a Néppárt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége, valamint a liberálisok továbbra is többséget alkotnak az Európai Parlamentben.

Belgiumban a kormány megbukott, Franciaországban pedig előre hozott választásokat tartanak. A nagy európai tagállamokban a hatalmon lévő pártok gyengültek, míg a jobboldali pártok között törésvonalak vannak, de egyes kérdésekben, mint a migráció és a Green Deal lassítása, egységes álláspontot képviselnek.

A németországi helyzetet Dobrowiecki Péter úgy értékelte, hogy ott egyik párt sem tekinthető nyertesnek, a kormánypártok 31 százalékot, a CDU/CSU pedig 30 százalék körüli eredményt ért el. Az Alternatíva Németországért (AfD) 16 százalékot szerzett, ami jelentős, tekintettel a 15 hónap múlva esedékes szövetségi választásokra.

Az AfD körül kialakult botrányok ellenére is 16 százalékot ért el, ami azt jelzi, hogy a párt támogatottsága változatlanul magas. Dobrowiecki Péter szerint a keletnémet tartományokban az AfD továbbra is erős politikai erő, és a radikális jobboldal nem reménytelen helyzetben van.

Franciaországban Emmanuel Macron elnök feloszlatta a nemzetgyűlést, ami 1997 óta nem történt meg. A Nemzeti Tömörülés majdnem 32 százalékot ért el, míg a kormányoldal csak a felét. A Nemzeti Tömörülésnek többsége lehet az előrehozott választásokon.

Az Európai Bizottság elnöki posztján nem várható változás, Ursula von der Leyen második ciklusa elé néz. Közép-Európának nem lesz nagyobb játéktere az európai politikában, és Donald Trump esetleges megválasztása sem hoz jelentős változást Európában, amely továbbra is nehéz helyzetben marad és veszít világpolitikai jelentőségéből.

Európa számára nem várható csoda az amerikai elnökválasztástól, legyen az Biden vagy Trump, mivel Európa csupán eszköz az amerikai politikában.