A magyar uniós elnökség szlogenje felkavarta a brüsszeli kedélyeket

A magyar kormány által bejelentett "Tegyük naggyá Európát" szlogen provokatív visszhangot váltott ki az Európai Unió brüsszeli tisztviselői körében, akik szerint ez a megfogalmazás Donald Trump amerikai elnök politikájának populizmusát idézi.

A július 1-jével kezdődő magyar uniós elnökség programját Bóka János, az uniós ügyekért felelős miniszter mutatta be, aki egy nyugodt és tartalmi jellegű elnökséget ígért. A Szabad Európa tudósítása szerint azonban a választott szlogen, a "Tegyük naggyá Európát", több uniós tisztviselőt is provokálóan hatott. Ezt a jelmondatot hasonlították össze Trump "Make America Great Again" szlogenjével, amely jelentős szerepet játszott az amerikai elnök kampányában és a támogatói körében is népszerűvé vált.

Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár és az elnökség lebonyolításáért felelős kormánybiztos, a bemutató sajtótájékoztatón cáfolta, hogy a magyar szlogen és Trump jelmondata között bármilyen összefüggés lenne. Azonban a Szabad Európa kiemelte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök már korábban utalt erre az összefüggésre, amikor a Várkert Bazárban tartott évértékelőjén először használta a "Make Europe Great Again" kifejezést. Orbán a rövidítésekkel is játszadozott, amikor "MAGA-elnöknek" nevezte Trumpot, és saját magát "MEGA-kormányfőnek" titulálta.

A brüsszeli csúcsintézményekben jelenleg nem a magyar elnökség tartalmi kérdései dominálnak, hanem a MEGA szóhasználat váltotta ki a legnagyobb vitát. Egy Európai Tanács tisztviselője a Szabad Európának úgy nyilatkozott, hogy bár a magyar kormány nem szokott előre tájékoztatni ilyen jellegű szlogenekről, a tisztviselők tisztában vannak azzal, hogy a magyar kormány gyakran alkalmaz trollkodást, és ezúttal is ez áll a háttérben.