Zárt és titkos tárgyalás az amerikai újságíró ügyében Oroszországban

A Wall Street Journal munkatársát, Evan Gershkovichot kémkedés gyanújával vették őrizetbe az orosz hatóságok, de Washington és a lap szerint az vádak alaptalanok és koholtak.

Evan Gershkovich, a Wall Street Journal (WSJ) amerikai újságírója, akit kémkedés gyanújával tartanak fogva Oroszországban, zárt és titkos tárgyaláson fog szerepelni. A 32 éves újságíró első meghallgatására június 26-án kerül sor a Szverdlovszki Területi Bíróságon, Jekatyerinburgban. Gershkovichot 2022 márciusában vette őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB), és azóta is jogtalanul tartják fogva, állítják amerikai kormánytisztviselők és a lapja.

A WSJ szerint az ügy egy koncepciós per előkészülete lehet, amelyben az orosz rezsim hazugságokkal próbálja befeketíteni az újságírót, és az eset a szabad sajtó elleni támadásként értékelhető. Gershkovich az elmúlt évet a moszkvai Lefortovó börtönben töltötte, és előzetes letartóztatását többször is meghosszabbították. A vád szerint a CIA számára kémkedett, és ő az első amerikai újságíró, akit kémkedésért letartóztattak Oroszországban a hidegháború vége óta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a közelmúltban jelezte, hogy nyitott lenne Gershkovich kicserélésére, amennyiben Moszkva és Washington megállapodásra jutna. Putyin nem nevezte meg konkrétan, hogy kire gondolhat, de utalásokat tett Vagyim Kraszikovra, aki jelenleg Németországban életfogytiglani börtönbüntetést tölt, miután 2019-ben Berlinben megölt egy csecsen emigránst.

Az utóbbi időben több amerikai állampolgárt is őrizetbe vettek Oroszországban. Ilyen például Paul Whelan egykori tengerészgyalogos, akit 2018-ban fogtak el, vagy Alsu Kurmasheva orosz-amerikai kettős állampolgár újságíró, akit 2023 júniusában tartóztattak le, valamint Ksenia Karelinát, a szintén orosz–amerikai balerinát, akit 2023 januárjában vettek őrizetbe, és Marc Fogel tanárt, aki 2021 augusztusában került letartóztatásra. Ezek az esetek hasonlóan alaptalan vádak alapján történtek, állítja Washington.