A Fidesz mítoszainak megdőlése

A június 9-i választásokon több Fideszhez köthető mítosz is megdőlt, rávilágítva arra, hogy a párt leváltható a választásokon. Magyarország politikai helyzetét tekintve, ahol a rendszer totális kiépültségéről és a miniszterelnök hosszú távú kormányzási terveiről beszélnek, ez jelentőségteljes fordulatnak számít.

A Fidesz rendszere kiterjedt, és a párt jelentős állami erőforrásokat használ saját céljaira, intézményesített ellensúly nélkül érvényesíti politikai érdekeit, és a titkosszolgálatok is a propagandaminiszter irányítása alatt állnak. A 2022-es választásokon a Fidesz 3 millió szavazattal nyert, és úgy tűnhetett, hogy a párt és a társadalom többsége közötti kötelék szilárd. Azonban a június 9-i eredmények fényében ez a kép megváltozott, és a Fidesz vezérkarnak valamint a változást sürgető állampolgárok számára is jelentőségteljes üzenetet hordozhatnak.

A Fidesz kommunikációs iránya szerint a háború, világjárvány és infláció ellenére is kimagaslóan szerepeltek az EU-n belül, és az EP-választáson rekord számú szavazatot kaptak. Azonban a 44,81 százalékos listás eredmény a korábbi választásokhoz képest visszaesést mutat, és rosszabbul szerepeltek, mint amikor ellenzékben voltak.

A Fidesz politikai kampányai általában hatékonyak, mivel adatalapon politizálnak, gyakran szondázzák a közvéleményt, és az üzeneteket széles körben terjesztik. Június 9-én azonban kiderült, hogy a Fidesz kampánygépezete is hibázhat, és a választók nem reagáltak a megszokott módon a párt kampányára.

A Fidesznek több százzal kevesebb önkormányzati képviselője lesz, mint öt évvel ezelőtt, és a Tisza párt több helyen is megverte őket. Ez azt mutatja, hogy a választók szemében volt érdemi alternatíva, és a Fidesz kampánya nem volt olyan hatásos, mint korábban.

A választókra nem csak az hat, ha egy párt sokfelé el tudja mondani az üzeneteit, hanem az is, hogy mi az üzenet maga, és milyen a mögötte lévő kormányzati tartalom. Ha a bizalom meginog egy pártban, akkor a választók el fognak szivárogni, ahogy ez a múltban már történt más pártokkal is.

A június 9-i eredmények azt is jelzik, hogy a Fidesz mögötti társadalmi többség eltűnt, és a társadalomban az Orbán-kormánnyal elégedetlen emberek vannak többségben. A kormány mögötti támogatottság továbbra is stabil, de a rendszer nem haladt előre, hanem hátrált.