Mentősök elleni támadások Magyarországon

Az elmúlt két hónap során több mint húsz alkalommal érte támadás a mentőszolgálat munkatársait Magyarországon, melyek során gyakran a segítségre szoruló betegek voltak az elkövetők.

Az Országos Mentőszolgálat a Facebook-oldalán számolt be arról, hogy a közelmúltban többször is megtámadták a mentésben részt vevő bajtársaikat. A támadások többségében a betegek voltak az agresszorok, de előfordult, hogy a hozzátartozók váltak erőszakossá. Egy esetben egy beteg kórházba szállítás közben kezdte késsel fenyegetni a mentőszolgálat egyik munkatársát, míg más esetekben ököllel vagy lábbal bántalmazták őket, néha súlyos sérüléseket okozva.

A mentőszolgálat kiemelte, hogy dolgozóik azért választották ezt a hivatást, hogy segítsenek a rászorulókon, és nem része a munkájuknak a testi épség vagy élet veszélyeztetése. A támadások és fenyegetések nemcsak a mentőszolgálat munkáját nehezítik meg, hanem a betegek ellátását is veszélyeztetik.

Magyarországon a mentőszolgálat munkatársai közfeladatot ellátó személyek, így a rájuk támadó személyek közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt felelősségre vonhatóak.