Borsodbóta marxista polgármestere újra győzött

Borsodbóta történelme során ismét Gulyás Jánost választotta polgármesternek, aki 1986 óta tölti be ezt a pozíciót, és a Munkáspárt színeiben indult. A faluvezető nyíltan vállalja marxista nézeteit, és a lakosság támogatása mellett folytatja a település fejlesztését.

A 785 lakosú Borsodbóta lakói tizenkettedik alkalommal is Gulyás Jánost választották meg polgármesternek, aki a Munkáspárt színeiben indult, és aki a mai napig marxista maradt. Gulyás 1986 óta irányítja a települést, és elődje sörözés közben kérte fel, hogy legyen tanácselnök. A kohómérnök végzettségű Gulyás János környezetvédelmi és településfejlesztési mérnöknek is kiképezte magát a falu érdekében.

Gulyás János elmondása szerint a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetségbe, a KISZ-be először nem vették fel, mert azt mondta, egy fiatal kommunista is járhat templomba. Az egyetemen azonban már beléphetett, és később a KISZ titkárává választották. A polgármester a rendszerváltás után is megmérettette magát, és azóta is a helyiek bizalmát élvezi.

A településen a Munkáspárt színeiben indult, és soha nem szégyellte, sem tagadta meg az elveit. A helyiek szerint nem a polgármester politikai nézetei a fontosak, hanem az, hogy a faluért él. Borsodbóta egykori bányásztelepülés volt, és ma már a hivatal a legnagyobb munkaadó. A faluban van saját iskola, óvoda, bölcsőde, posta, vendégház, és a templom is megszépült Gulyás János vezetése alatt.

Gulyás János polcán Marx és Engels szobra mellett egy pápai köszönőlevél is helyet kapott, amiért egy kistérségi egyházi zenei társulatot pályázati pénzből támogatott. A polgármester szerint a falu vonzereje a zöld rét, az erdő, a nyugalom és a biztonság. Borsodbótában a roma kisebbség is integrált része a közösségnek.

Gulyás János 2029-ben nem tervez indulni a polgármesteri posztért, és szeretné, ha a kommunista idoljai szobrai is hazakerülnének a hivatalból. Borsodbótában ma 785-en laknak, tíz évvel ezelőtt még ez a szám 1000 feletti volt. A polgármester osztálytársai közül sokan elhagyták a megyét, vagy az országot egy jobb élet reményében.

A borsodbótai polgármester, Gulyás János, aki 1986 óta vezeti a települést, a Munkáspárt színeiben nyert, és büszkén vállalja, hogy marxista. Borsodbótán nem érdekli a lakókat, hogy a polgármesterük kommunista, mert tudják, hogy bármikor számíthatnak rá. A faluban a politika más jelentést hordoz, mint a nagyvárosokban; itt az számít, mit tesz a falubéliekért a település vezetője.