Gyermekvédelem a politikai zaj árnyékában

Szél Dávid szakpszichológus, író a gyermekvédelem fontosságát hangsúlyozza, miközben a politikai évadban és a választási kampányban a gyerekeket háborús plakátokkal és retorikával érik támadások.

Szél Dávid, aki nemcsak szakpszichológus, hanem író is, Veiszer Alinda műsorának vendégeként beszélt arról, hogy a gyermekvédelem a politikai évadban milyen kiemelt szerepet kapott. Úgy véli, a társadalom diszfunkciói, mint például az "iszonyatos nagy zaj és információcunami", nehezítik meg a kamaszok tájékozódását és olyan témákkal foglalkoztatják őket, amelyekkel nem kellene.

Szél szerint a gyermekvédelemről való beszéd politikai témák kapcsán történik, nem pedig a gyerekek érdekeit szem előtt tartva. A választási kampány és a háborús propaganda káros hatásai is érződnek a gyakorlatában, a gyerekek és a felnőttek egyaránt fáradtak az egésztől.

A gyerekekkel kapcsolatos témák, mint a bőrszín vagy a szülők politikai nézetei, ma már az osztálytermekben is terítékre kerülnek. Szél úgy véli, a gyerekeknek napi három hír elolvasása elegendő, és fontos, hogy tudják: a híradóban látottak nem feltétlenül tükrözik a valóságot.

A szakember szerint a háborús retorika és a bűnbakképzés mindenkinek káros, és a választási plakátokon lévő bomba jelképek is bántalmazásnak minősülnek. Szülőként gyakran hibázunk, amikor saját problémáinkat rávetítjük a gyerekeinkre, akik még nem rendelkeznek elegendő megküzdési kapacitással.

Szél szerint a gyermekvédelmi rendszerrel az a probléma, hogy ha valódi baj van, a gyerekek nem tudják, hova forduljanak, és a szakemberhiány mellett a meglévő szakemberek sem kapnak megfelelő anyagi és szakmai megbecsülést. A gyermekvédelmi szakmák a hierarchia legalján helyezkednek el, és az új gyermekvédelmi törvény kivitelezhetetlennek tűnik.

A Hintalovon Alapítvány 2023-as jelentése szerint ötezerrel több a sajátos nevelési igényű gyerek, mint egy évvel korábban. A pedagógus szakszolgálatok túlterheltek, a költségtérítéses szolgálatoknál hosszú várólisták vannak, és az állam nem támogatja ezt a rendkívül drága szolgáltatást.

Szél rámutatott, hogy a korai iskolaelhagyók száma magas az EU-ban, és ez az oktatási rendszer problémáira vezethető vissza. A "rejtett tanterv" hiánya frusztrációt és lassabb haladást okoz, és a pedagógusoknak több szabadságot kellene kapniuk az órák megszakítására, ha szükséges.

A kortárs orientáció növekedése is problémát jelent, mivel a gyerekek korán találkoznak az influenszerekkel és a kortárs elvárásokkal, ami nem előnyös a még kialakulatlan önismerettel és önbizalommal rendelkező gyerekek számára. A szülők jelenléte és érdeklődése a gyerek élete iránt továbbra is kulcsfontosságú.

Szél a pofonokat és a szeretetmegvonást is teljes mértékben elítéli, hangsúlyozva, hogy a gyerekeknek szükségük van a szülői támogatásra és megértésre, még akkor is, ha néha idegesítőek. Az interjú teljes tartalma jelképes havidíjért cserébe elérhető az adott felületen.