Paul McCartney és a Yesterday dal legendája

A Beatles legendás tagja, Paul McCartney a Yesterday című dal kapcsán attól tartott, hogy más művét másolta le véletlenül. A Múlt-kor.hu szerint McCartney egy reggel egy dallammal ébredt, amit azonnal lejátszott a zongorán, nehogy elfelejtse. A zenész heteken át érdeklődött a zeneiparban dolgozó ismerőseinél, hogy hallották-e már a dalt, mivel aggódott a lehetséges plagizálási vádak miatt.

McCartney később úgy döntött, hogy a dal az övé, miután senki sem ismerte fel a dallamot. A Yesterday felvételei 1965. június 14-én kezdődtek és mindössze három nap alatt befejeződtek, ahol a 23 éves McCartney a gitársávot és az éneket csupán két próbálkozással rögzítette. A szövegírás ezt követően indult el, az eredeti munkacím pedig Scrambled Eggs (Tojásrántotta) volt, amiből később lett a világhírű Yesterday (Tegnap).

A Beatles többi tagja, John, George és Ringo is kedvelte a dalt, de nem tudták, hogyan illeszkedik az a rockzenekar repertoárjába. McCartney szerint a többiek kínosnak találták a vonós hangszerekkel kísért balladát, ezért a Help! album B oldalának utolsó előtti számaként "rejtették el" a dalt. A Yesterday a Guinness World Records szerint a 20. században több mint hétmilliószor lett előadva, és 2000-ben a Music TV és a Rolling Stone magazin minden idők legjobb popdalának választotta.