Oravecz Imre: Bólogassak, hogy igen, nagyszerű vagyok?

Oravecz Imre népszerűsége a 95. Ünnepi Könyvhéten is egyértelművé vált, ahol rengeteg ember várta a dedikálását a Magvető Kiadó standjánál. A Kossuth-díjas költővel a könyvheti forgatag kellős közepén beszélgettünk.

Oravecz Imre nem szereti a tömeget, de tudja, hogy része ennek a világnak, és a 95. Ünnepi Könyvhéten is megjelent. Wirth Imre költővel, muzeológussal beszélgetett, amikor odaléptünk hozzá, és bár tudta, hogy tíz perc múlva dedikálnia kell, kedvesen és készségesen válaszolt a kérdéseinkre.

A költő szerint a dedikálás kifejezés félrevezető, mert az ajánlást jelentene, de ő nem ajánlja a könyveit, csak aláírja azokat. Néhányan nem csak dedikálást, hanem személyes üzenetet is kérnek, de ezt Oravecz elutasítja. Van, aki nem könyvet, hanem papírlapot hoz, hogy arra gyűjtse az aláírásokat, de a költő szerint az aláírás önmagában nem ér semmit.

Oravecz Imre elmondta, hogy sosem érezte magát sztárnak az irodalmi életben, és szerinte azok a sztárok, akiknek tömegek várnak a könyveikre, mint például Nádas Péter, vagy egyes könnyű lektűr szerzők esetében.

Dedikálni majdnem olyan rossz, mint amikor dicsérik a pódiumon, és nem tudja, hogyan reagáljon. Oravecz Imre szerint ez alkati kérdés, és ő maga sosem érzi jól magát ebben a helyzetben, mert sosem lehet elégedett azzal, amit csinál.

A költő emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt, amikor megnyitotta az Ünnepi Könyvhetet, panaszkodott, hogy az írók nem tudnak könyvet venni, mert nincs rá pénzük. Ezt egyesek félreértették, és úgy vélték, állami támogatást hiányol. Oravecz szerint a magyar írók ma is nyomorognak, miközben az olvasók azt képzelhetik, hogy a szerzők jómódban élnek.

Végül Oravecz Imre a könyvheti dedikálás során átadta magát az olvasóinak, és ceruzával írta alá a köteteket. Közel egy órán keresztül tartott a dedikálás, ami alatt kiderült, mennyire népszerű. Az idén megjelent Alkonynapló című kötete, amely a 2018 és 2023 között írt naplóbejegyzéseket tartalmazza, ismét bizonyítja, hogy az olvasók sztárként tekintenek rá.

(Borítókép: Oravecz Imre 2016. április 13-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)