Perzselő hőség közeleg, csaknem 40 fok is lehet jövő héten

A következő napokban a nyár teljes erejével tér vissza, a hőmérséklet pedig a jövő hét folyamán akár a 39 fokot is elérheti. A hétvégén még zivatarokra kell számítani, de a jövő héten már kánikulai meleg várható.

A hétvége folyamán a nyárias időjárás tér vissza, bár szombaton az ország északnyugati, vasárnap pedig keleti részén még előfordulhatnak zivatarok. Öt megyére, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém és Zala megyében szombaton késő délutántól záporok, zivatarok várhatók, amelyeket helyenként jégeső is kísérhet. A következő héten azonban már csak gomoly- és fátyolfelhők lesznek jellemzőek, és a hőmérséklet csütörtökön akár a 39 fokot is elérheti.

Szombaton kevés felhő és sok napsütés várható, csapadékra nagyrészt nem kell számítani, de a nap későbbi szakaszában nyugaton, északnyugaton záporok, zivatarok alakulhatnak ki, amelyeket 60-70 km/h széllökések és esetenként apróbb szemű jégeső is kísérhet. A déli-délnyugati szél élénk, helyenként erős lökésekkel kísérheti a napot. A hőmérséklet 24 és 30 fok között alakulhat.

Vasárnap a napos idő mellett északon és keleten elszórtan záporok, zivatarok is előfordulhatnak. A szél több helyen élénk, nyugatira-északnyugatira fordul. A legmagasabb hőmérsékletek 24 és 30 fok között várhatók, délen pedig kifejezetten meleg időre lehet számítani.

A HungaroMet veszélyjelzése szerint a hétvégén zivatarok miatt figyelmeztetés van érvényben. Szombaton főként az ország északnyugati részén, vasárnap pedig a keleti területeken kell zivatarokra számítani. Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés vármegyékben citromsárga figyelmeztetés van érvényben.

A jövő hét elején beköszönt a kánikula, a hőmérséklet folyamatosan emelkedik. Hétfőn napos idő várható, csapadékra általában nem kell számítani, de egy-egy zápor, zivatar még előfordulhat. A hőmérséklet hajnalban 12 és 18, délután pedig 27 és 32 fok között alakul.

Kedden a napsütés mellett száraz időre lehet számítani, bár egy-egy zápor még előfordulhat. Az Észak-Dunántúlon a déli, délkeleti szél időnként megélénkülhet. A hőmérséklet 13 és 19 fok között kezdődik, napközben pedig 29 és 34 fok közötti értékeket mérhetünk.

Szerdán kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett napos, száraz időre van kilátás, a szél helyenként megélénkülhet. A hajnali hőmérséklet 15 és 21 fok között, délután pedig 31 és 37 fok között várható.

Csütörtökön tovább fokozódik a hőség, napos idő lesz jellemző, csapadék nélkül. A déli, délkeleti szél néhol megélénkülhet. A hőmérséklet hajnalban 16 és 23 fok között, délután pedig 32 és 39 fok között alakulhat.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el az Időkép weboldalára.