Darvas Iván: A sármőr, aki túlélte a viharokat

Darvas Iván, aki kétszeres Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas művész volt, június 14-én lenne 99 esztendős. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 2007. június 3-án hunyt el, 81 éves korában.

Darvas nemcsak külsejével hódított, hanem tehetségével és utánozhatatlan színészi játékával is. Törőcsik Mari szerint Darvas kivételes lény volt, aki olyat tudott, amit más nem, és szinte végiglebegte az életét. Orosz származású anyától és magyar apától született, Prágában nevelkedett, majd Budapesten talált otthonra. Színészként vált az ország egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb művészévé. Tolmácsként is dolgozott egy szovjet katonai alakulatnál, de a színpad és a filmek világa ragadta magával. Olyan filmekben tűnt fel, mint a Liliomfi, a Szerelem, a Hideg Napok, a Dollárpapa, a Tizedes meg a többiek, vagy a Bakaruhában.

Koncz Gábor színész emlékeiben megjegyezte, hogy Darvas Iván mennyire zseniális volt a színpadon és a kamerák előtt, és hogy a nők rajongásig szerették. Darvas egy alkalommal, amikor tilos volt dohányozni a színházban, büszkén fizette ki az ötszáz forintos büntetést, amiért rágyújtott az öltözőben.

Az élete azonban nem csak a siker és a csillogás jegyében telt. Az 1956-os forradalom alatt forradalmi bizottságot alakított, amiért később 32 hónapra börtönbe került, és hosszú évekig nem léphetett színpadra. Ebben az időszakban segédmunkásként dolgozott.

Darvas Iván háromszor nősült. Első felesége Tolnai Klári volt, majd az énekesnő Házy Erzsébet következett, végül egy fotós, Irén mellett találta meg a boldogságot, aki két gyermekkel ajándékozta meg. Azonban a családi élet nem volt mindig felhőtlen, felesége, Irén, olyan mélypontra jutott, hogy öngyilkosságot fontolgatott, és rendőr vigyázott rá.

A nők körében nagy népszerűségnek örvendő Medveczky Ilona is elismerően szólt Darvasról, mint aki igazi sármőr volt, és akinek jó volt a közelében lenni. Darvas utolsó éveiben visszavonultan élt, és betegségei miatt sokat szenvedett. Budapesten hunyt el, és nyilvános temetése nem volt.

Ha Ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123 telefonszámot, akár mobiltelefonról is!