Csák János minisztersége és a kulturális szektor kihívásai

Nagy Zoltán, a Független Előadó-művészeti Szövetség (FESZ) ügyvezetője szerint Csák János kulturális és innovációs miniszterként nem volt képes a szakma különböző képviselőivel párbeszédet kialakítani, ami érdektelenség és vakság jele lehet a munkájában.

Csák János kulturális és innovációs miniszter lemondását követően Nagy Zoltán az Index kulturális podcastjában, az arutlúKban fejtette ki véleményét a miniszter munkásságáról. Nagy szerint a kommunikáció és szakmai egyeztetések hiánya vezetett oda, hogy a kulturális szektorban felhalmozódott problémák megoldatlanok maradtak. Ezt példázza a Zeneakadémia, az Operaház és a kulturális törvénytervezet ügyében tapasztalt helyzet is.

Csák János 2024. június 9-én, vasárnap este jelentette be lemondását, és Hankó Balázs lesz az utódja. Nagy Zoltán szerint a miniszter elhivatottsága ellenére nem volt képes a szakma képviselőit megszólítani és maga mellé állítani, ami a párbeszéd hiányát eredményezte. Sajnálatosnak tartja, hogy személyesen sosem találkozott Csák Jánossal, és úgy véli, hogy egy miniszternek nem szabadna csak saját útját követnie.

A kulturális szektorban jelenleg is zajlanak kezdeményezések, például a közösségi gyűjtés, amely a független színházak és társulatok finanszírozását hivatott segíteni 2024. június 12. és július 31. között. Nagy Zoltán pozitívan értékeli, hogy többek között a Katona József Színház, az Örkény Színház, a Radnóti Színház és számos művész is csatlakozott az eSzínház kezdeményezéséhez.

Nagy Zoltán a podcastben többek között arról is beszélt, hogy a kulturális élet szereplőinek nem lenne célszerű a sajtóban üzengetniük egymásnak, és hogy az állami támogatások a függetlenek területén hasznosultak a legjobban. Emellett kitért a kaposvári Országos Színházi Találkozóra és Hankó Balázs miniszteri kinevezésére is.

Az arutlúK podcast adását az érdeklődők visszahallgathatják az Index oldalán.