A tyúkanyó séf, aki minden rekordot megdöntött

Courtney Cox, a Jóbarátok sorozatból ismert Monica szerepében megismert színésznő, ma ünnepli 60. születésnapját. A kilencvenes évek ikonikus szitkomjában alakított karakterével robbant be a köztudatba, és azóta is aktív a színészi pályán.

Courtney Cox, aki az alabamai Birminghamben született, eredetileg építészetet tanult, de végül a modellkedés és a színészet felé fordult. Korai televíziós szerepei között volt a Misfits of Science, a Szerelemhajó, a Gyilkos sorok és a Családi kötelékek sorozatokban való megjelenése. Kisebb filmes szerepek után, mint a Karácsonyra otthon, a Mr. Végzet és az Ace Ventura: Állati nyomozó, a Jóbarátok válogatásán sikeresen megszerezte Monica Geller szerepét, amit tíz évadon át játszott.

A Jóbarátok sikere óriási volt, és a szereplőgárda, köztük Jennifer Aniston, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry és David Schwimmer mellett Cox is központi alakja volt a sorozatnak. Monica Geller karaktere, aki kissé tyúkanyóként viselkedő séf volt, a nézők egyik kedvence lett. Cox és Aniston a sorozat utolsó két évadában epizódonként egymillió dollárt keresve Guinness-rekordot állítottak fel, mint a legjobban fizetett színésznők.

A Jóbarátok után Cox a Sikoly-filmekben is hatalmas sikert aratott, Gale Weathers riporter szerepében. A franchise hat részében szerepelt, legutóbb 2022-ben és 2023-ban tűnt fel a vásznon. A rajongók 2021-ben a Jóbarátok: Újra együtt különkiadásában is láthatták, ahol a nemrég elhunyt Matthew Perry is szerepelt.

A színésznő élete nem volt mindig könnyű, hiszen többször is vetélt el, mielőtt megszületett volna a kislánya, Coco. Egyik vetélése pont akkor történt, amikor a Jóbarátok egyik szülési jelenetét forgatták, ami szörnyű élmény volt számára. Később kiderült, hogy egy MTHFR nevű génmutációt hordoz, ami megnöveli a vérrögök kialakulásának veszélyét és gyakran vetélést is okoz.

2010-ben vált férjétől, David Arquette-től, akivel a Sikoly forgatásán szerettek egymásba. A kapcsolatuk végét többek között az is okozta, hogy Arquette megcsalta őt.

Cox nem titkolja, hogy élete legnagyobb hibájának tartja az arca feltöltetését és a botoxkezeléseket, amelyek idővel teljesen átalakították a megjelenését. Mára már másképp csinálná, és elismeri, hogy a kezelések dominóeffektust indítottak el nála.

(Borítókép: Courtney Cox 2022. február 28-án Hollywoodban. Fotó: Rodin Eckenroth / Getty Images)