Zelenszkij: Hszi Csin-ping megígérte, hogy Kína nem ad fegyvereket Oroszországnak

Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke ígéretet tett arra, hogy Kína nem fog fegyvereket szállítani Oroszországnak az Ukrajna elleni konfliktushoz.

Volodimir Zelenszkij egy Joe Biden amerikai elnökkel tartott sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy a kínai vezetővel folytatott telefonbeszélgetés során Hszi Csin-ping ezt az ígéretet tette. A beszélgetés 2023 áprilisában történt. "Telefonbeszélgetésem volt a kínai vezetővel. Akkor azt mondta, hogy nem fog fegyvereket adni Oroszországnak. Ha ő egy tisztességes ember, akkor nem fogja ezt megtenni, mert megígérte nekem" – idézte Zelenszkijt a Meduza.

Grant Shapps, a brit védelmi miniszter május végén nyilatkozatot tett, miszerint az Egyesült Királyság rendelkezik bizonyítékokkal, amelyek Oroszország és Kína együttműködését támasztják alá az Ukrajnában használt fegyverek tekintetében, bár részleteket nem közölt.

Jake Sullivan, az Egyesült Államok elnökének nemzetbiztonsági tanácsadója reagálva a brit miniszter kijelentésére, hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok nem észlelt Kína által Oroszországnak szállított fegyvereket sem 2022-ben, sem 2023-ban. „Eddig nem láttunk ilyet” – mondta Sullivan.

A kínai álláspontot képviselve Liu Pengyu, a kínai nagykövetség hivatalos szóvivője Washingtonban kijelentette, hogy Peking tagadja a háború óta történt fegyverszállításokat Oroszországba. „Kína nem részese az ukrajnai konfliktusnak. Konstruktív szerepet játszunk a politikai megoldás elősegítésében. Kína nem szállít fegyvereket egyik félnek sem” – állította a szóvivő.

Az ukrajnai konfliktus kapcsán Ifjabb Donald Trump, az egykori amerikai elnök fia, Budapesten tartott előadásán kijelentette, hogy ha apját, Donald Trumpot választják meg a következő amerikai elnöknek, azonnal véget vet az ukrajnai háborúnak. Ifjabb Trump szerint a jelenlegi konfliktusban "a békében nincs pénz", és utalt arra, hogy bizonyos washingtoni tábornokok a fegyveriparban szeretnének pozíciókat szerezni nyugdíjas éveikre. Emellett megjegyezte, hogy hallott egy hamarosan esedékes békekonferenciáról, de problémásnak tartja, hogy az oroszokat nem hívták meg. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter hasonlóan nyilatkozott, sajnálatát fejezve ki amiatt, hogy Oroszország nélkül kerül megrendezésre a konferencia.