Ukrajna elutasította Putyin béketervét és Észak-Korea titkos fegyverszállítmányait

Ukrajna határozottan visszautasította Vlagyimir Putyin orosz elnök által felvetett békefeltételeket, amelyeket a Reuters hírügynökség szerint nem lehet komolyan venni, miközben új információk szerint titkos fegyverszállítmányok érkeztek Oroszországba Észak-Koreából.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ma tárta a nyilvánosság elé azokat a feltételeket, amelyeket Oroszország szükségesnek tart a béke megkötéséhez Ukrajnával. Mihailo Podoljak, az ukrán elnöki tanácsadó, a Reutersnek nyilatkozva kijelentette, hogy a békefeltételek "nem vehetők komolyan", és Oroszország nem mutat nyitottságot a kompromisszumok irányába, ezért Ukrajna nem kíván ezekkel a feltételekkel tárgyalni.

Podoljak szerint a felvetett békejavaslat nem tekinthető komoly ajánlatnak, így semmiféle tárgyalás szempontjából nem releváns. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök korábban, még 2022 őszén rendeletet adott ki, amely megtiltja Ukrajnának, hogy Oroszországgal a békéről tárgyaljon, ami tovább csökkenti a háború tárgyalásos úton történő rendezésének esélyét.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy Sin Vonszik dél-koreai védelmi miniszter szerint Észak-Korea 4,8 millió lőszert és több tucat ballisztikus rakétát szállított titokban Oroszországnak. A dél-koreai miniszter szerint ellenséges szomszédjuk 10 ezer konténernyi lőszert adott át, és több tucat ballisztikus rakétát is szállítottak. Az Egyesült Államok és Dél-Korea gyanúja szerint Észak-Korea hónapok óta lőszerrel és fegyverekkel támogathatja Oroszországot, amelynek készletei alaposan megfogyatkoztak az ukrajnai háború miatt.

Ukrán nyomozók már arra is találtak bizonyítékokat, hogy ukrán városokat észak-koreai gyártmányú rakétákkal lőttek. Kim Dzsongun észak-koreai diktátor tavaly szeptemberben tett látogatást az orosz Távol-Keleten, ahol Vlagyimir Putyin fogadta, és az orosz elnök várhatóan a jövő héten utazik a kommunista diktatúrába. Emiatt az amerikai és a dél-koreai külügyminiszter-helyettes vészhelyzeti tanácskozást tartott a minap. A gyanú szerint a lőszer- és fegyverszállítmányokért cserébe Phenjan kémműholdak kilövésével, valamint katonai repülőkkel és tankokkal kapcsolatos technológiát kaphat Moszkvától.