Ukrajna ellentámadása és nehézségek a Donbaszban

Az ukrajnai konfliktus legfrissebb térképei szerint az ukrán hadsereg ellentámadást indított a harkivi fronton, miközben a Donbaszban továbbra is nehéz helyzetben vannak. A War Mapper és Julian Röpcke német OSINT-elemző által készített térképek alapján, amelyek harctéri fotók és videók felhasználásával készülnek, látható, hogy a harkivi szektorban az ukrán erők előnyben vannak, míg a Donbaszban több település is veszélyben van.

A harkivi fronton az ukrán hadsereg be tudott törni egy korábban az oroszok által elfoglalt településre, Hliboke térségébe. Ez azt jelzi, hogy az orosz támadás ereje itt kifulladni látszik, és az ukrán erők képesek voltak ellentámadásba lendülni.

Azonban a Donbaszban a helyzet továbbra is kritikus Kijev számára. Az Avgyijivka térségében az oroszok előrenyomulása folytatódik, Novopokrovszke már az ellenőrzésük alá került, míg Novoolekszendrivka 90%-a is orosz kézre került. Csasziv Jar területén az orosz előretörés lassabb, de itt is fennáll a veszélye annak, hogy az orosz erők hamarosan elfoglalják az agglomerációt.

A frontvonal többi részén is történtek jelentős változások: az oroszok elfoglalták Sztaromajorszkét Nyugat-Donyeckben, Krasznohorivka nyugati részébe betörtek, Ivanivszkét és Jahidnyétől keletre fekvő területeket szintén ellenőrzésük alá vonták, valamint Tetykinóból támadás indult a határ túloldalára.

Orosz források szerint a harkivi offenzíva mögötti stratégia az lehet, hogy elvonják az ukrán hadsereg figyelmét a Donbaszról. Ez magyarázatot adhat az orosz hadsereg fokozott aktivitására a harkivi szektorban, amely már az offenzíva előtt is dinamikát mutatott, különösen Avgyijivka megszerzése után. Julian Röpcke megállapítása szerint az orosz hadsereg továbbra is lendületben van a régióban, és Ukrajna talán alig száz katonával próbálja tartani ezt a frontot, miközben az oroszok hetente ezer embert áldoznak fel a haladásért.