A régiós gázpiac új fejleményei

A német Uniper és az orosz Gazprom közötti kártérítési ügy, valamint az MVM Csoport azerbajdzsáni gázmezőben történt részesedésvásárlása jelentős változásokat hozott a régiós gázpiacon. Ezek a lépések különösen fontosak Magyarország gázellátásának biztonsága és a forrás- valamint útvonal diverzifikáció szempontjából.

A gázpiaci diverzifikáció több dimenzióban is megvalósulhat. Az útvonal diverzifikációja során több útvonalon keresztül érkezik a gáz Magyarországra, mint például az MVM CEEnergy és a Gazprom Export közötti szerződés esetében, ahol az évi 4,5 milliárd köbméteres mennyiség egy része a Török Áramlaton keresztül, míg a másik része Ukrajnán és Szlovákián át jut el hozzánk. A forrás diverzifikáció során több kitermelő országból származó gáz érkezik, például a horvát, török és azerbajdzsáni beszerzések révén, valamint a jövőbeni potenciális román és katari forrásokból is. A hazai gázkitermelés növelése is hozzájárul az ellátásbiztonsághoz, amelyben az MVM is aktív szerepet vállal.

Az MVM Csoport több lépést is tett a diverzifikáció érdekében. Törökországgal kötött megállapodásuk értelmében 2024-ben 275 millió köbméter földgázt vásárolnak, és további együttműködési lehetőségeket is vizsgálnak. Az azerbajdzsáni SOCAR-ral kötött opciós megállapodás keretében pedig 2023 utolsó negyedévében 100 millió köbméter földgáz szállítására vállaltak kötelezettséget, bár ezt az opciót nem élte meg az MVM. Emellett a SOCAR-ral kötött bértárolási szerződés révén 50 millió köbméter földgázt tároltak és vásároltak meg a 2023-as téli időszakra. A horvátországi Krk LNG terminálban lekötött kapacitások és a kisléptékű LNG-szolgáltatások igénybevétele is az MVM diverzifikációs stratégiájának részei.

Az MVM Csoport az LNG üzletág fejlesztésével is foglalkozik, céljuk a régiós és globális LNG piacokon való megjelenés, valamint a beszerzési források diverzifikálása. A német és lengyel LNG-terminálokon keresztüli gázbeszerzés is szóba került, bár a lengyel lehetőséget észszerűségi okokból elvetették. A katari és olasz LNG-kikötők, valamint a romániai Neptun Deep gázmező is potenciális források lehetnek a jövőben.

Az MVM azerbajdzsáni Shah Deniz földgázmezőben szerzett részesedése hosszú távon jelenthet forrásdiverzifikációt, bár rövid távon a kitermelt mennyiségek előre le vannak kötve. A befektetés 5-7 éven belül megtérülhet, és közép- illetve hosszú távon bevételszerzést és további diverzifikációs lehetőséget kínálhat az MVM számára.

A hazai földgázkitermelés is fontos szerepet játszik az ellátásbiztonság növelésében. Az MVM CEEnergy részt vesz többek között a Corvinus és a Berettyóújfalu nevű szénhidrogén kutatás-termelési projektekben, és a Nyékpuszta földgázmezőn már megkezdődött a kitermelés. A cég további lehetőségeket is vizsgál a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt.