Verekedés az olasz parlamentben

Az olasz parlament alsóházában szerdán verekedés tört ki egy nagy vitát kiváltó törvényjavaslat szavazása alatt, melynek során több törvényhozó is megsérült.

A Politico beszámolója szerint az incidens akkor robbant ki, amikor Leonardo Donno, az ellenzéki 5 Csillag Mozgalom képviselője odalépett Roberto Calderoli regionális és autonómiaügyi miniszterhez, és egy olasz zászlót nyomott az arcába. A helyzetet két hivatalnok próbálta megfékezni, akik megpróbálták elválasztani őket, miközben a kormánykoalícióhoz tartozó Liga és az Olasz Testvérek pártok több törvényhozója is bekapcsolódott a dulakodásba. Donno a földre került, és a parlamenti egészségügyi személyzet kerekesszékben vitte ki az ülésteremből.

A törvényhozó később a helyi médiának elmondta, hogy többen megrúgták, és egy erőteljes ütést is kapott a szegycsontjára. Jelenleg még fontolgatja, hogy tesz-e feljelentést az eset kapcsán. Donno súlyos sérüléseket szenvedett, a feje és a mellkasa is komolyan megsérült, ami miatt kórházba vittek kivizsgálásra. Az ellenzéki képviselő szerint akkora csapást mértek rá, hogy összeesett, majd alig kapott levegőt.

A törvényjavaslat, amely nagyobb autonómiát biztosítana az olasz régióknak, a verekedés miatt aznap nem került elfogadásra, a parlamenti vita a következő napon folytatódott. A kérdéses törvénytervezetet még nem fogadták el, a vitát a tervek szerint jövő hét csütörtökön folytatják az ülésteremben.

Ahogy az Index beszámolt róla, nem ez az első eset, hogy egy törvényjavaslat tárgyalása közben elszabadulnak az indulatok. Georgia parlamentjében az úgynevezett „külföldi ügynökökről” szóló törvényről miatt több alkalommal is összeverekedtek a képviselők.