A mekkai haddzs zarándoklat kezdetét veszi

Több mint 1,5 millió muszlim kezdte meg az éves nagy zarándoklatot, a haddzsot Mekkában, ahol különböző vallási szertartásokat végeznek az iszlám legszentebb városában.

A zarándokok a Kába-kő megkerülésével kezdik a rítussorozatot, majd a Mekkától néhány kilométerre fekvő, sziklás hegyekkel övezett Minába indulnak, ahol sátrakban töltik az éjszakát. A Gázai övezetben dúló háború árnyékában sok zarándok a bombázott és ostromlott palesztin terület lakóiért imádkozik, különösen az október 7-i terrortámadás áldozataira emlékezve, amelyben izraeli adatok szerint 1194-en vesztették életüket.

Az izraeli hadsereg válaszul offenzívát indított, amely a gázai kormány egészségügyi minisztériumának adatai szerint 37 232 halálos áldozatot követelt. A szaúdi uralkodóház bejelentette, hogy ezer palesztin zarándoklatát finanszírozza a gázai áldozatok családjai számára. Tavfík ar-Rabiah, a zarándoklatért felelős szaúdi miniszter hangsúlyozta, hogy a zarándoklat során nem tűrnek meg politikai tüntetéseket, mivel az eseménynek kizárólag az imáról kell szólnia.

A haddzs, amely az iszlám öt pillérének egyike, több napon át tart Mekkában és környékén. Minden muszlim számára kötelező életében legalább egyszer elvégezni, amennyiben anyagilag és fizikailag képes rá. Az engedélyeket a királyság osztja ki évente országonkénti kvóták alapján, és néhányan évekig várnak a lehetőségre. A zarándoklat jelentős bevételt jelent Szaúd-Arábiának, amelynek uralkodója a mekkai és a medinai mecset őrzője címet is viseli.

A múltban több tragédia is történt a haddzson, például 2015-ben egy tömegoszlatás során 2300 ember vesztette életét. Azóta Szaúd-Arábia mesterséges intelligenciával felszerelt biztonsági rendszert fejlesztett ki a tömeg védelmére. Tavaly a haddzs során több mint tízezer hőséggel kapcsolatos megbetegedést regisztráltak, amelyek 10 százaléka hőguta volt.