Szijjártó Péter Laoszban tárgyalt és megnyitotta a magyar nagykövetséget

Magyarország és Laosz közötti kapcsolatokat erősítve, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken tárgyalásokat folytatott a délkelet-ázsiai országban, és hivatalosan is megnyitotta Magyarország nagykövetségét.

Magyarország, mint az Európai Unió soros elnökségét hamarosan átvevő ország, és Laosz, mint a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségének (ASEAN) jelenlegi elnöke, együttműködésük révén igyekeznek szorosabbra fűzni Európa és Délkelet-Ázsia közötti kapcsolatokat. Szijjártó Péter a laoszi miniszterelnök-helyettessel és külügyminiszterrel, Saleumxay Kommasith-tal folytatott megbeszélése során kiemelte, hogy a két régió közötti kapcsolatépítés fontos kötelességük, és ez a béke melletti kiállást, valamint a diplomáciai eszközökkel történő vitarendezést is magában foglalja.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a diplomácia nem arról szól, hogy csak azokkal tárgyalnak, akikkel mindenben egyetértenek, hanem arról, hogy előrelépést érjenek el a kommunikáció és a tárgyalások révén. Ebben a szellemben az elkövetkező hónapokban az ASEAN és az EU soros elnökei közösen fogják képviselni azt az álláspontot, hogy a konfliktusok megoldása nem a csatatéren, hanem a tárgyalóasztalnál lehetséges.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy a magyar EU-elnökség alatt szeretnék felgyorsítani a szabadkereskedelmi tárgyalásokat az EU és több délkelet-ázsiai ország, köztük Indonézia, Malajzia, a Fülöp-szigetek és Thaiföld között. Emellett megjegyezte, hogy a magyar mezőgazdasági és vízgazdálkodási vállalatok sikeresen járulnak hozzá Laosz élelmiszerbiztonságának növeléséhez és a mezőgazdaság modernizálásához. Ezen kívül pénteken aláírtak egy megállapodást a vízgazdálkodási együttműködés kiterjesztéséről, amely hozzájárul a kétoldalú kereskedelmi forgalom jelentős növekedéséhez, amely idén már az ötvenszeresére emelkedett.

A magyar kormány emellett 150 laoszi hallgatónak biztosít ösztöndíjat, ami tovább erősíti a két ország közötti kulturális és oktatási kapcsolatokat, és segíti a kétoldalú kapcsolatépítést.

Magyarország nagykövetséget nyitott Vientiánban

A magyar-laoszi kapcsolatok további mérföldkövének tekinthető, hogy Szijjártó Péter pénteken hivatalosan is megnyitotta Magyarország nagykövetségét a laoszi fővárosban, Vientiánban. Magyarország ezzel a negyedik európai uniós tagállammá vált, amely nagykövetséget nyitott a délkelet-ázsiai országban. A tárcavezető a megnyitó ünnepségen felidézte, hogy a két ország több mint hatvan éve ápol diplomáciai kapcsolatokat, és öt évvel ezelőtt emelték együttműködésüket stratégiai partnerség szintjére. Laosz már korábban nagykövetséget nyitott Budapesten, és most Magyarország is megtette ugyanezt Vientiánban.

Szijjártó Péter hangsúlyozta a személyes jelenlét jelentőségét a nemzetközi kapcsolatépítésben, és kiemelte, hogy magyar vállalatok 200 millió dollár értékben hajtottak végre beruházásokat az elmúlt években Laoszban, elsősorban a mezőgazdaság, a vízgazdálkodás és a közigazgatás fejlesztése területén.