Szigorúbb büntetések a tanárok elleni erőszakért Szerbiában

A szerb oktatási miniszter bejelentette a büntető törvénykönyv szigorítását, miután több tanárverés is történt Belgrádban. Az intézkedésre azután került sor, hogy két belgrádi általános iskolában is szülők bántalmaztak tanárokat.

Az egyik esetben egy anya előbb sértegette és fenyegette az újbelgrádi iskola biológia tanárnőjét, aki szerinte nem megfelelő év végi osztályzatot adott a gyerekének, majd rátámadt, a haját tépte, és többször meg is ütötte, könnyebb testi sérülést okozva neki. Az elkövetőt előzetes letartóztatásba helyezték kínzás, bántalmazás és közveszély okozása vádjával. A sértett vallomásában közölte: emberi méltóságában sértették meg, és aggódik fizikai épsége miatt.

A másik incidens során egy harmadik osztályos tanítót bántalmaztak a szülők az osztálykirándulásról való hazatérés után, ahol az apa leköpte, az anya pedig ellökte és a haját tépte.

Slavica Djukic Dejanovic, a szerb oktatási miniszter hangsúlyozta, hogy a törvény szigorításával a hasonló esetek megismétlődését szeretnék megakadályozni, és ígéretet tett arra, hogy a jövőben szigorúan büntetik majd a tanárok elleni támadásokat.

A miniszter kiemelte, hogy a tanárokra különösen nagy nyomás nehezedik a tanév végén, amikor a szülők gyakran követelik a jegyek módosítását vagy a gyermekük számára további javítási lehetőségek biztosítását. "A gyerek előmenetelét év közben kell javítani, nem az iskolaév utolsó heteiben" – mondta a miniszter.

Milos Vucevic szerb miniszterelnök találkozóra hívta az oktatási szakszervezeteket, hogy közösen keressenek megoldást a tanárok elleni erőszak visszaszorítására.

Mint, ahogy arról májusban a Blikk is beszámolt, egy kiszivárgott bírósági körlevél alapján úgy tűnik, a tanárok Magyarországon már nem közfeladatot ellátó személyek. Ha a hírek tényleg igazak, akkor az azt jelenti, hogy így enyhébb büntetések járnak azoknak, akik tanárok ellen követnek el bűncselekményt.