Rakétatámadás egy hajó ellen az Ádeni-öbölben

Súlyosan megsebesült egy kereskedelmi hajó matróza az Ádeni-öbölben, miután a járművet rakétatalálat érte a jemeni húszi lázadók támadásában, amit az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága (CENTCOM) jelentett csütörtökön.

A támadás következtében a sebesült tengerészt egy közeli hajóra szállították, ahol orvosi ellátásban részesült. A férfi állampolgársága jelenleg még tisztázatlan. Az incidens során egy manőverező robotrepülőgép becsapódása után tűz ütött ki az ukrán tulajdonú, palaui zászló alatt közlekedő, lengyel üzemeltetésű M/V Verbena teherhajón. A hajó személyzete órákkal az első támadás után még a lángokkal küzdött, amikor egy ballisztikus rakéta is eltalálta a járművet. A teherhajó építési faanyagokat szállított Malajziából Olaszországba.

A CENTCOM kiemelte, hogy az iráni támogatást élvező húszi lázadók tevékenysége fenyegetést jelent a regionális egyensúlyra és veszélyezteti a hajózó legénység életét a Vörös-tengeren és az Ádeni-öbölben. A nemzetközileg elismert jemeni kormány ellen harcoló húszi csoportok a palesztinok iránti szolidaritásra és Izrael gázai háborújára hivatkozva hajtják végre ezeket az akciókat. A támadások hatására a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és alternatív útvonalakat választva kerülik meg Afrikát.