Airbnb mint városrehabilitációs eszköz egy népszerű turistaközpontban

Porto városvezetése az Airbnb-t használja fel a városrehabilitáció és a fenntartható turizmus elősegítésére. Az új rövid távú szálláshelyek létesítését a zsúfolt területeken megtiltották, míg az elhanyagolt városrészekben engedélyezik, ezzel ösztönözve a felújításokat - számolt be a Bloomberg.

Portugália második legnagyobb városában, Portóban a helyi vezetés egyedülálló stratégiát alkalmaz a rövid távú szálláshelyek kezelésében. A forgalmas területeken betiltották az új bérlemények létesítését, azonban az elhanyagolt városrészekben lehetőséget biztosítanak ezekre, hogy ezzel is hozzájáruljanak a városrészek megújulásához.

A világ számos városában az Airbnb-t gyakran teszik felelőssé a magas bérleti díjakért és a lakáshiányért. Porto polgármestere azonban úgy véli, hogy a rövidtávú bérbeadási piac pozitív hatással lehet a városok fejlődésére. Ebben a szellemben, a már így is zsúfolt területeken csak elhagyatott házak esetében engedélyezik az új rövid távú bérlemények létrehozását, míg más területeken támogatják a rövidtávú bérbeadás növekedését.

Portugália a turizmusból származó bevételek tekintetében rekordévet zárt, 2022-ben 25 milliárd eurós bevételt értek el. Porto városában a vendégéjszakák száma 22%-kal nőtt, 2023-ban elérve a 5,9 milliót. A polgármester szerint a város egyes részei már túlzsúfoltak turistákkal, de a "területi szétszóródás" stratégiájuk révén a turisták a város különböző részeit is felfedezhetik. Az Airbnb képviselői jelezték, hogy együttműködnek a helyi hatóságokkal a fenntartható turizmus előmozdítása érdekében.