Öt év börtönt kapott egy MeToo aktivista Kínában

Öt év börtönbüntetésre ítélték Huang Hszüe-csin vezető kínai MeToo aktivistát és újságírót, miután pénteken egy dél-kínai bíróság bűnösnek találta államellenes felforgatás vádjával – közölte a szabadon bocsátásáért kampányoló csoport.

A 36 éves szabadúszó újságíró, Huang Hszüe-csin, jelentős szerepet játszott abban, hogy Kínában is teret nyerjen a MeToo mozgalom. Rendszeresen tudósította a szexuálisan abuzált áldozatok történeteit, és írt a kínai szerkesztőségekben tapasztalt nőgyűlöletről és szexizmusról is. A támogatók szerint a büntetés mértéke túlzott, és hangsúlyozzák, hogy "nem kellene ilyen súlyosnak lennie, ez teljesen szükségtelen". Huang, akit 2021 óta tartottak fogva, fellebbezni készül az ítélet ellen, amit kampánycsoportja is támogat.

Huangot 2021 szeptembere óta tartották fogva, együtt a 40 éves Vang Csien-ping munkajogi aktivistával, akit most 3,5 év börtönre ítéltek. Jelenleg nem ismert, hogy Vang fellebbez-e az ítélet ellen. Mindkét aktivista tagadta a felforgatás vádját, amely szerint kínai fiataloknak tartottak összejöveteleket, ahol társadalmi kérdéseket vitattak meg.

A kampánycsoport, mely főként tengerentúli aktivistákból áll, kiemelte: "A munkásság, a nők jogai és a szélesebb értelemben vett civil társadalom iránti erőfeszítéseiket és elkötelezettségüket nem fogja semmissé tenni ez az igazságtalan per, és a társadalom sem fogja elfelejteni a hozzájárulásukat". Hozzátették, hogy az elnyomás és igazságtalanság fennmaradása esetén egyre több hasonló aktivista fog felemelkedni.

Huang korábban a kínai MeToo-vádakról és a 2019-es hongkongi kormányellenes tüntetésekről tudósított, amiért a kínai rendőrség 2019 végén három hónapra őrizetbe vette. Korábban a BBC forgatott Huang ügyéről rövid dokumentumfilmet.