Orbán Gáspár Csádba menne nyersanyagokért

A magyar kormány álláspontja szerint a Csádba tervezett katonai misszió a tömeges illegális migráció okozta fenyegetések ellen védi Magyarországot.

Vadai Ágnes (DK) kérdéseire válaszolva Orbán Viktor kifejtette, hogy a magyarok védelme érdekében a problémákat a gyökerüknél kell kezelni, ami indokolja a Csádnak nyújtott komplex támogatási csomagot, amely fejlesztési, mezőgazdasági, diplomáciai és védelmi elemeket foglal magában. Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter bejelentése szerint Orbán Gáspár, hivatásos katona, részt vesz a csádi misszió előkészítésében.

A hvg.hu a Vsquare hírlevele alapján arról számolt be, hogy a csádi misszió ellentmondásos lehet Orbán Viktor NATO-politikájával, mivel a szövetségnek meg kell őriznie védelmi jellegét, miközben Magyarország katonákat küldene egy instabil afrikai országba. Egy kormányzati forrás szerint a misszió mögötti motivációk között szerepelhetnek olyan nyersanyagok megszerzése, mint a nyersolaj vagy az uránérc, amelyeket Orbán Gáspár állítólag zárt ajtók mögött említett.

Az afrikai küldetés részletei harminc évig titkosak maradnak, de az ismert tény, hogy az Egyesült Államok kivonja csapatait az országból, és hogy Orbán Viktor gratulált a csádi elnöknek a véres harcokat követő békés választásokhoz.

Jászberényi Sándor korábbi riportjai alapján megállapítható, hogy Csádban a fehér emberek nem népszerűek, mivel azokat a kizsákmányolással azonosítják, és a belpolitikát erősen befolyásolja a törzsi hovatartozás, ami gyakran éles lőszerrel oszlatott tüntetésekhez vezet.