HUNOR-program: Magyar űrhajósok a kiképzés utáni érzéseikről

Két magyar űrhajós, Kapu Tibor kutatóűrhajós és Cserényi Gyula kutatóűrhajós tartalékos, a HUNOR-program keretében válogatottak között, megosztották tapasztalataikat a kiképzésről és a kiválasztásról a Palikék Világa by Manna Szóló műsorban.

A HUNOR-program több száz jelentkezője közül végül négy űrhajósjelöltet választottak ki, köztük Kapu Tibort és Cserényi Gyulát. A kiképzés 14 hónapja után a jelöltek izgatottan várták az eredményeket, amelyeket egyedül kellett szembenézniük egy üres helyiségben, csupán egy borítékot tartalmazó asztallal.

Cserényi Gyula volt az első, aki megtudta, hogy kutatóűrhajós tartalékosként folytatja. "Volt egyfajta keserűség, szomorúság bennem ezzel kapcsolatban, de bennem van az is, hogy sikerült, megyek tovább, amerikai kiképzést kapok 8-10 hónapon keresztül" – osztotta meg érzéseit Cserényi.

Kapu Tibor számára az eredményekkel való szembesülés egyedülálló és meghatározó pillanat volt. "Olyan felemelő boldogságot éreztem, meg is lepődtem rajta" – emlékezett vissza. Cserényi Gyula hozzátette, hogy őszintén tudott örülni Kapu Tibor sikerének, és a küldetés alatt a földi bázisról fogja támogatni társát.

Kapu Tibor elismerte, hogy a pozícióval járó felelősség és teher kezdeti félelmet keltett benne, de ez hamar átadta helyét az örömnek. Annak ellenére, hogy nem tudott kitörő örömöt érezni társai miatt, még aznap este hazautazott, hogy megossza a hírt a szüleivel.