Megrongálták a magyar és szlovák nagykövetség épületeit Szerbiában

Magyarország és Szlovákia nagykövetségi épületeit összefirkálták péntek hajnalra Szerbiában, a falakra a 8372-es számot írták, amely a 1995-ös srebrenicai népírtás áldozatainak számát jelenti.

Ismeretlen tettesek rongálták meg Magyarország és Szlovákia szarajevói nagykövetségeinek épületeit, a falakra és a kerítésekre a srebrenicai népírtás áldozatainak számát, 8372-t írták fel. A Balk Magazin szerint a graffitik minden bizonnyal az ENSZ közgyűlésben május 23-án tartott szavazásra emlékeztetnek, amelyen Magyarország a mészárlás népírtásként való elfogadása ellen szavazott, Szlovákia pedig tartózkodott.

A srebrenicai események során a boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták az ENSZ védelme alatt álló kelet-boszniai várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muszlim férfit és fiút hurcoltak el, akiket a következő napokban meggyilkoltak. A hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletében népirtásnak minősítette a vérengzést, míg a hivatalos szerb álláspont szerint borzasztó bűncselekmények történtek, de nem minősíthetők népirtásnak.

Az ENSZ Közgyűlése május végén 84–19 arányban, 68 tartózkodó szavazat mellett fogadta el a határozatjavaslatot, amely július 11-ét a srebrenicai népírtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter már május közepén bejelentette, hogy a magyar kormány nem fogja megszavazni a határozattervezetet, azzal indokolva, hogy „az az egész régió számára igen veszélyes ellentéteket éleszthet újra a Nyugat-Balkánon”.

Az ENSZ-határozat megszavazása után a Serbrenicai Anyák Egyesülete közleményt adott ki arról, hogy a Potočariban lévő emlékhelyen szégyenfát állítanak fel, amire azoknak az államoknak a neveit vésik fel, amelyek a határozat ellen szavaztak. A közgyűlésen Magyarország mellett többek között olyan országok szavazták le a határozatot, mint Oroszország, Észak-Korea, Kína vagy Nicaragua. A nagykövetségek elleni cselekedetet a Vijesti.ba is megerősítette Twitteren közzétett üzenetében.