Emmanuel Macron 19-re lapot húz – összejöhet-e a hazárdjáték a francia elnöknek?

Az európai parlamenti választásokon elszenvedett veresége után Emmanuel Macron francia elnök úgy döntött, feloszlatja a francia Nemzetgyűlést és előrehozott választásokat ír ki június 30-ára, illetve július 7-ére. A döntés váratlan és kockázatos lépés, amely nem garantálja hatalmának megszilárdítását, sőt, akár saját mozgásterét is csökkentheti vele.

Még június 9-én, az európai parlamenti választások utolsó napján jelentette be Macron, hogy a pártja, a liberális-centrista Reneszánsz (RE, korábbi nevén En Marche!) veresége és a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés (RN) kiemelkedő eredménye miatt döntött így. Öt évvel ezelőtt is vereséget szenvedett az EP-választásokon a francia elnök pártja, de akkor csak néhány tized százalékkal maradt el a RN-től, míg idén Le Penék több mint kétszer annyi szavazatot kaptak.

Macron szerint az előrehozott választás Franciaország érdekét szolgálja, annak ellenére, hogy a világ egyik legrövidebb kampányidőszaka kezdődik egy hosszú EP-kampány után. A Nemzeti Tömörülés üdvözölte a hírt és azonnal szervezkedésbe kezdett, míg a mérsékeltebb pártok szerint Macron a tűzzel játszik, és elősegítheti Le Penék kormányra kerülését.

A francia elnök abban reménykedik, hogy az RN győzelme felrázhatja a szélsőségeket ellenző franciákat, és így egy középen álló választói koalíciót hozhat létre, amely pártja mögé áll. A választási rendszer miatt a mérsékelt szavazók is Macron pártjára vagy annak szövetségeseire szavazhatnak, mivel a Nemzetgyűlés tagjait egyéni körzetekben, kétfordulós versenyben választják.

Macron azzal is próbálkozik, hogy az eredetileg 2027-ben esedékes választásokig ne tudjon Marine Le Pen és a párt elnöke, Jordan Bardella, jobbközép erőként pozícionálni magukat. Emellett az előrehozott választással esélyt adott annak is, hogy a megosztott parlamentet megszüntesse, ahol jelenleg pártjának és a kormányát támogató pártoknak nincs többsége.

Ugyanakkor Macron helyzete nem egyszerű, a legfrissebb kutatások szerint a franciák csak 29 százaléka elégedett a munkájával, és gyakran válságok és társadalmi elégedetlenség jellemzi elnökségét. Sokan pártján belül is elégedetlenek vele, és egyes képviselők úgy döntöttek, hogy a választási plakátjaikon nem fog szerepelni sem Macron arca, sem a neve.

Marine Le Pen és az RN már az EP-választás másnapján szervezkedésbe kezdett, és tárgyalásokat folytatott az RN-től jobbra álló Reconquête-vel, de ez a közeledés hamar szétesett. Le Pen számára épp Zemmour és pártja jelenléte adta meg a lehetőséget, hogy magukat moderáltabb pártként pozícionálják. A jobbközép Köztársaságiak (LR) elnöke, Éric Ciotti kijelentette, hogy pártja együttműködne az RN-nel, de 24 órán belül ki is zárták a pártból a titkos tárgyalások miatt.

Az EP-választások utáni első közvélemény-kutatás szerint Le Pen előnye jelentős, és az is elképzelhető, hogy a mérsékeltek inkább a baloldal mögé állnak. Macron és pártja így rosszabb helyzetben lehet az előrehozott választások után, mint a jelenlegi parlament állapotánál, és egy társbérlet is kialakulhat, ami korlátozná Macron mozgásterét.

A nemzetgyűlési választásokra Macron nem sok felkészülési időt hagyott a pártoknak: a törvényhozás feloszlatása után három héttel már jön is a voksolás. A baloldali pártoknak sikerült megegyezniük a közös indulásban, egy „Népfront” nevű választási szövetségbe tömörültek, és arra számítanak, hogy a Nemzeti Tömörüléssel tudnak majd megküzdeni az első helyért. Macron abbéli szándéka, hogy exponálja magát a kampányban, saját pártjában is ellenérzéseket szült.

Egy hétfői közvélemény-kutatás szerint a Nemzeti Tömörülés 235 és 265 közötti mandátumot érhet el a választásokon, ami azonban nem elég a 289 képviselői helyet jelentő abszolút többséghez. A Macron mögött álló képviselők száma a mostani 250-ről 125-155-re eshet vissza. Egy szerdai kutatás szerint a pártok versenyében 31 százalékkal a Nemzeti Tömörülés vezet, a Népfront 28 százalékkal második lenne, Macron szövetsége pedig mindössze 18 százalékkal harmadik. A többségi rendszer miatt azonban természetesen ezt az eredményt nem lehet egy az egyben nemzetgyűlési mandátumokra átváltani.