Kína az élen: Több autót adtak el a kínai gyártók, mint az amerikaiak

A kínai autógyártók 2023-ban először múlták felül amerikai versenytársaikat az értékesített járművek számában, a BYD lendülete és a feltörekvő piacokon elért növekedésük köszönhetően.

A CNBC jelentése és a Jato Dynamics piackutató cég adatai szerint a kínai márkák összesen 13,4 millió új járművet értékesítettek a tavalyi évben, míg az amerikai márkák mintegy 11,9 milliót. Ezzel a kínai autógyártók először kerültek előnybe az amerikaiakkal szemben. A japán márkák továbbra is a globális eladások élén állnak 23,59 millió eladott járművel.

A kínai eladások 23 százalékos növekedése különösen figyelemre méltó az előző évhez képest, míg az amerikai eladások csupán 9 százalékkal bővültek. Felipe Munoz, a Jato Dynamics piackutató cég vezető elemzője szerint a hagyományos autógyártók magas árai a fogyasztókat a megfizethetőbb kínai alternatívák felé terelték.

A kínai autógyártók, különösen a BYD, világszerte terjeszkednek, és az EV-piaci árháború következtében a kínai piacon csökkent árak és marzsok mellett külföldi piacokon keresnek új lehetőségeket. A feltörekvő gazdaságokban 2023-ban több mint 17,5 millió új autót értékesítettek, ami több, mint amennyit az Egyesült Államokban vagy Európában összesen eladtak.

A kínai márkák jelentős piaci részesedést szereztek a Közel-Keleten, Eurázsiában és Afrikában, és növekedésüket Latin-Amerikában és Délkelet-Ázsiában is folytatták. Emellett Európában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Izraelben is egyre nagyobb piaci részesedést szereznek. Mindez a Kína és a Nyugat közötti kereskedelmi feszültségek, az európai konfliktusok, a magas kamatkörnyezet és a magas járműárak ellenére történt.

Az iparág azonban komoly kihívásokkal néz szembe 2024-ben, mivel egyre több ország védelmi intézkedéseket vezet be az olcsó kínai exporttal szemben. Az Európai Unió jelentősen megemelte a kínai elektromos autókra kivetett vámokat, az Egyesült Államok pedig megnégyszerezte ezeket a vámokat. Törökország is 40 százalékos vámokat vetett ki a Kínából származó járművekre.