Libri Irodalmi Díjak 2024: Karikó Katalin és Társai Díjazottak

Egy év szünet után újra kiosztották a Libri Irodalmi Díjakat, melyek között Karikó Katalin, Visky András és Orvos-Tóth Noémi is megtalálhatóak a díjazottak között.

Az idei évben a Libri Irodalmi Díj (LID) megújult formában került megrendezésre, ahol az olvasók döntöttek a 2023-ban megjelent hazai könyvek közül a kiemelkedő darabokról. A díjazás alapját az eladási listák szolgáltatták. Ludvig Orsolya Stefanie, a Libri Bookline marketing- és kommunikációs igazgatója szerint a vásárlások száma egyértelmű közönségszavazást jelent.

A díjátadó ünnepséget a Gerbeaud Cukrászda impozáns termében rendezték meg az Ünnepi Könyvhét keretében. Köbli Gyula, a Libri-Bookline vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy az irodalom összekötő ereje miatt fontos az olvasók véleményének meghallgatása a díj odaítélésében.

A díjazottak között szerepel Frei Tamás Puccs Moszkvában című könyve, mely az év közönségkedvence lett, Náray Tamás Barbara – A végzet című alkotása az év szépirodalmi könyve, Karikó Katalin Áttörések című műve az év tényirodalmi könyve, Iglódi Csaba Dreher-szimfónia című könyve pedig az év legsikeresebb debütáló könyve lett.

További díjazottak között találjuk Mező Gábor A kultúra megszállása című könyvét, Walter Isaacson Elon Musk című művét, Visky András Kitelepítés című alkotását, Bartos Erika A csigaház kincsei című gyerekkönyvét, Szőcs Géza Összegyűjtött versek című kötetét, Orvos-Tóth Noémi Örökölt sors című könyvét, Berg Judit Rumini című gyerekkönyvét, valamint Marék Veronika szerzői életműdíjat kapott gyerekirodalom kategóriában.

A Libri Irodalmi Díjak jövőre ismét zsűrizés rendszerével bővülnek, de a kategóriák szélesítése megmarad. A longlist alapját az értékesítési adatok képezik majd, és egy online zsűri fogja szűkíteni a jelöltek körét, melyben tanárok, könyvtárosok, boltvezetők és irodalmárok is helyet kapnak.

A díjátadó után a Momentán Társulat szórakoztatta a megjelent közönséget.