Nyugdíjasok figyelem: közeledik a határidő a nyugdíjazás feltételeinek kiválasztására

Minden év június végéig dönthetnek a nyugdíjra jogosultak arról, hogy az előző vagy az aktuális évi feltételek szerint kérik-e a nyugdíjazásukat, ami hosszú távon befolyásolja a nyugdíjak összegét.

A nyugdíjazás feltételeinek megválasztása jelentős hatással lehet a nyugdíjas korúak jövőbeli anyagi helyzetére. A döntés során figyelembe kell venni a gazdasági előrejelzéseket és a nyugdíjemelések mértékét. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerint idén 6 százalékos reálbér-növekedés és 1,5 százalékos reálnyugdíj-emelkedés várható.

A nyugdíjasok januárban már kaptak egy, a 2024-es költségvetésben szereplő 6 százalékos inflációval kalkulált nyugdíjemelést. Amennyiben az éves átlagos infláció nem haladja meg a 4,5 százalékot, úgy a nyugdíjak vásárlóereje 1,5 százalékkal nőhet. Ez a tényező is fontos szempont lehet a nyugdíjazás feltételeinek kiválasztásakor.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a nemzetközi kapcsolatok terén is aktív szerepet vállal, hiszen nemrég Dél-Korea kkv-kért és start-up-okért felelős miniszterével, Oh Youngju-val tárgyalt a két ország gazdasági együttműködéséről. A magyar–dél-koreai kapcsolatok 35 éves múltra tekintenek vissza, és évi több milliárd dolláros kereskedelmi forgalmat bonyolítanak. Dél-Korea Magyarország 12. kereskedelmi partnere, a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke megközelíti a 9 milliárd dollárt, és az ázsiai ország a harmadik legnagyobb befektető partnerünk, az FDI állománya 9,5 milliárd dollárt tesz ki.

A magyar kormány három koreai vállalattal kötött stratégiai együttműködési megállapodást, melyek a járműiparban (Hankook Tire), az elektronikában (Samsung Electronics), illetve a pénzügyi és bankszektorban (KDB Bank) bírnak meghatározó szereppel. Emellett az akkumulátor gyártással foglalkozó Samsung SDI-al is partnerséget alakított ki.

A nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy Dél-Koreát dinamikus technológiai fejlődése Magyarország kiemelkedő gazdasági partnerévé teszi, és a magyar kormány számára kiemelt jelentőségű a versenyképesség növelése, aminek egyik fő eszköze az innováció. Ezért hazánk együttműködik Dél-Koreával a technológiai és tudástranszfer területén.

Nagy Márton hozzátette, a magyar kormány stratégiai célja, hogy hidat képezzen kelet és nyugat között, és az elzárkózás helyett az összeköttetés mellett tette le a voksát. Magyarország nemcsak a nagy nyugati autógyártók, hanem a keleti, így dél-koreai cégek számára is vonzó befektetési terep.