Nem tudja a Hamász, hány túsz van életben Gázában

Bár a Gázai övezet bombázása a Hamász izraeli területre történő behatolásával és több száz túszejtéssel kezdődött, a terrorszervezet szóvivője továbbra is azt állítja, hogy a vérengzés oka Izrael megszállása volt, és az ő akciójuk csak erre adott reakció. A béketervet csak akkor fogadnák el, ha Izrael teljesen elhagyná az övezetet és felhagyna a támadásokkal.

A Gázában maradt 120 túsz sorsa kulcsfontosságú a konfliktus lezárását célzó megállapodás szempontjából. Egy magas rangú Hamász-tisztviselő szerint „senkinek sincs fogalma” arról, hányan vannak közülük életben, és a szabadon bocsátásukról szóló megállapodásnak tartalmaznia kell a tartós tűzszünetre és az izraeli erők teljes kivonulására vonatkozó garanciákat. Oszama Hamdan, a Hamász szóvivője szerint a Hamásznak világos álláspontra van szüksége Izraeltől a tűzszünet, a teljes kivonulás és a palesztinok jövőjének önálló meghatározása érdekében. Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a Hamász kezében van a tárgyalások kulcsa, és a Hamásznak demonstrálnia kell, hogy véget akar vetni a harcoknak.

Az Egyesült Államok által támogatott tűzszüneti terv szakaszos megközelítést határoz meg, amelynek első fázisában hathetes tűzszünet lenne, néhány túsz cseréje és az izraeli hadsereg kivonulása a lakott területekről. A második szakasz a háború végleges befejezése és a teljes izraeli kivonulás lenne. Hamdan szerint az izraeliek csak hat hétre akarják a tűzszünetet, és az Egyesült Államoknak meg kell győznie őket az állandó tűzszünet elfogadásáról.

A Hamász október 7-i terrortámadásokat, amelyek kiváltották a jelenlegi konfliktust, a megszállás elleni reakciónak nevezte. A támadás során több mint 1200 embert öltek meg, többségében civileket, és mintegy 250 embert ejtettek túszul. Izrael gyorsan válaszolt, hadat üzent a Hamásznak és intenzív bombázásba kezdett. A gázai egészségügyi minisztérium szerint több mint 37 000 ember halt meg, többségük nő és gyermek. Hamdan a CNN-nek azt mondta, hogy a támadás reakció volt a megszállás ellen, és Izrael a felelős a helyzetért.

A Hamász és más palesztin fegyveres csoportok által elkövetett támadásokat követően Izrael hadat üzent a Hamásznak és intenzív bombázásba kezdett. A Hamász továbbra is rakétákkal támadja Izraelt, bár sokkal szórványosabban. Az Egyesült Államok, az Európai Unió, az Egyesült Királyság és más országok terroristaként tartják nyilván a Hamászt.

Amikor Izrael háborút indított a Hamász ellen, Netanjahu azt mondta, hogy a cél a Hamász elpusztítása és a túszok kiszabadítása. Az IDF megölt néhány Hamász-parancsnokot, de a felsővezetés, köztük Szinvár, továbbra is elkerüli őket. Izrael úgy véli, hogy a még mindig Gázában fogva tartott több mint 100 túsz közül több mint 70 még életben van. Hamdan szerint nem tudja, hányan vannak még életben, és állítja, hogy egy izraeli művelet három másik túsz halálát okozta.