Ismeretlen tettesek falfirkákat festettek a magyar és szlovák nagykövetségekre Szarajevóban

Ismeretlen elkövetők falfirkákat festettek a magyar és szlovák nagykövetségek falaira Szarajevóban péntekre virradó éjjel, jelentette az MTI, a boszniai hírportál, a Klix.ba információi alapján. A két nagykövetség falaira a 8372 számot fújták, amely azoknak a számát jelöli, akiket 1995 júliusában elhurcoltak a srebrenicai enklávéból és kivégeztek, ami Európa második világháború óta legnagyobb tömeggyilkosságának számít.

A kelet-boszniai Srebrenica városa az ENSZ védelme alatt állt a boszniai háború idején. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége miatt elhurcoltak és meggyilkoltak mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút a következő napokban. A mészárlást a Hágai Nemzetközi Büntetőbíróság népirtásnak nyilvánította ítéleteiben több vádlottal szemben.

Valószínűleg azért kerültek graffitik a nagykövetségek falaira, mert Szlovákia tartózkodott, Magyarország pedig ellenezte az ENSZ határozatát, amely július 11-ét a srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Az ENSZ Közgyűlése május 23-án 84-19 arányban, 68 tartózkodás mellett fogadta el a javasolt határozatot. Szijjártó Péter magyar külügyminiszter korábban, május közepén bejelentette, hogy a magyar kormány nem fogja támogatni a tervezetet.

Az ENSZ határozatának elfogadása után a Srebrenicai Anyák Egyesülete közleményt adott ki, amelyben bejelentették, hogy szégyenemlékművet állítanak a potocari emlékhelyen, amelyre azoknak az államoknak a neveit vésik majd fel, amelyek ellenezték a határozatot. Magyarországon kívül olyan országok szavaztak a határozat ellen, mint Oroszország, Észak-Korea, Kína és Nicaragua.

: MTI