„Mi hasznom lesz belőle, ha Ukrajna nyer?” – Donald Trump ismét kikelt az amerikai fegyverszállítások ellen

Donald Trump várható republikánus elnökjelölt a 2021. január 6-i capitoliumi események óta először látogatott el a Capitol Hillre, ahol a Kongresszus republikánus képviselőivel és szenátoraival találkozott. Kiszivárgott hírek szerint a volt elnök élesen kikelt Ukrajna támogatása ellen – írja a Reuters.

A volt elnök elítélte az Ukrajnának nyújtott több mint 60 milliárd dolláros amerikai támogatást, és felvetette a kérdést: "Mi haszna lesz belőle, ha Ukrajna nyer?" – idézte Trump szavait Don Bacon republikánus képviselő. Egy másik republikánus képviselő, Eric Burlison beszámolt arról, hogy a megbeszélésen külpolitikai témák is terítékre kerültek, például az orosz hadihajók megjelenése Kubában, ami miatt Trump Joe Biden elnök politikáját okolta.

A Capitoliumi látogatás során Trump igyekezett elsimítani a Republikánus Párton belüli ellentéteket a novemberi választások előtt. Zárt ajtók mögött külön találkozott a Képviselőház és a Szenátus republikánus tagjaival. "Hatalmas az egység a Republikánus Pártban" – jelentette ki Trump, aki kezet rázott a vele szemben kritikus szenátusi republikánus frakcióvezetővel, Mitch McConnellal, és felszólította a keményvonalas Marjorie Taylor Greene-t, hogy "legyen kedves" Mike Johnson képviselőházi elnökhöz. Greene korábban le akarta váltatni Johnsont, miután az jóváhagyta, hogy szavazzanak az Ukrajnának szánt több mint 60 milliárd dolláros csomagról.

Azonban a pártban nem teljes az egység, erre utal, hogy két mérsékelt képviselő, Susan Collins és Lisa Murkowski távolmaradt a találkozótól. Trump emellett felvetette az amerikai jövedelemadó csökkentésének és vámokkal való helyettesítésének ötletét. Az elnökjelölt az abortusz kérdésében is állást foglalt: szerinte az egyes államoknak maguknak kellene dönteniük, hogy támogatják vagy ellenzik-e az abortuszt, és nincs szükség szövetségi méretű tiltásra. A művi terhességmegszakítás kérdésében gyakorolt szigorú republikánus álláspont hozzájárult ahhoz, hogy a 2022-es félidős választásokon a párt a választásokon jóval rosszabbul szerepelt a vártnál.

Trump egyik kijelentése kisebb botrányt keltett, amikor azt mondta: "Milwaukee, ahol a kongresszusunk lesz, egy borzalmas város" – utalva ezzel a Wisconsin államban található városra, ahol július 15-e és 18-a között a republikánus elnökjelölti konvenciót tartják. A kijelentés szerencsétlen volt, mivel Wisconsin egyike az úgynevezett billegő államoknak, amelyek eldönthetik az elnökválasztás kimenetelét. "Ha Donald Trump szerint Milwaukee olyan szörnyű, akkor ne jöjjön a városunkba" – mondta Garren Randolph, Joe Biden kampánymenedzsere. Milwaukee erősen demokrata város, ezért gyakran célja republikánus támadásoknak. Steven Cheung, Trump kampányszóvivője szerint kiforgatták főnöke szavait: ő csak azt mondta, hogy nagy a bűnözés és a választási csalás a városban. Trump a múlt hónapban megismételte azt az alaptalan állítást, hogy 2020-ban ő nyert Wisconsin államban, holott Biden 21 ezer szavazattal megelőzte, és egy független testület megállapította, hogy nem történt választási csalás.