Trump fia esetleges törvénysértése Orbán Viktorral folytatott tárgyalása miatt

A szakértők szerint Donald Trump Jr. megszeghette a Logan-törvényt, amikor a héten Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Orbán Viktorral a magyar–amerikai kapcsolatok jövőjéről, az illegális migrációról és az orosz–ukrán háború lezárásának lehetőségeiről eszmét cserélt – közölte Havasi Bertalan. Az Independent szerint azonban Donald Trump Jr., aki nemrégiben 4 millió dolláros bírságot kapott és két évre eltiltották egy New York-i cég tisztségviselőjeként, Magyarországon próbálkozik új lehetőségekkel.

Jogi szakértők felvetik, hogy az ifjabb Trump, aki nem áll az amerikai kormány szolgálatában, és egy külföldi miniszterelnök közötti tárgyalások problémát jelenthetnek a Logan-törvény szempontjából, amely bizonyos esetekben megtiltja az illetéktelen diplomáciai tevékenységet. Kim Scheppele, a Princeton Egyetem professzora szerint érdekes jogi kérdés, hogy magánszemélyek megpróbálhatják-e befolyásolni az amerikai külpolitikát külföldi országokkal való tárgyalásokkal, amit a Logan-törvény tilt.

A találkozó amerikai jogi következményei egyelőre kérdésesek.