Halálos betegség terjed Európában

Az éghajlatváltozás hatására növekszik a tigrisszúnyog által terjesztett Dengue-láz eseteinek száma Európában. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai szerint jelentős mértékben emelkedett a megbetegedések száma az elmúlt időszakban.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) jelentése alapján tavaly 130 Dengue-lázas esetet regisztráltak az EU-ban, ami jelentős növekedést mutat a 2022-ben jegyzett 71 esettel szemben. A betegség terjedése Európában aggodalomra ad okot, hiszen a tigrisszúnyog, amely a betegséget terjeszti, már 13 országban van jelen.

A Dengue-láz egy vírusos megbetegedés, amely erős ízületi fájdalommal jár és potenciálisan halálos lehet. A betegség terjesztői, a tigrisszúnyogok korábban csak a trópusi övezetekben fordultak elő, de mára Európa számos országában is megtelepedtek, köztük Ausztriában, Bulgáriában, Horvátországban, Franciaországban, Németországban, Görögországban, Magyarországon, Olaszországban, Máltán, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szlovéniában.

Az ECDC igazgatója, Andrea Ammon szerint az éghajlatváltozás kedvezőbb feltételeket teremt az invazív szúnyogok számára, ami hozzájárulhat a betegség terjedéséhez. A globális melegedés hatására a szúnyogok élőhelye bővül, és új területeken is megjelenhetnek.

A Dengue-láz globális terjedése is aggasztó, hiszen tavaly a világ több mint 80 országából mintegy 6,5 millió esetet jelentettek, amelyből 7300 halálos kimenetelű volt. Az esetek számának növekedése rávilágít arra, hogy a betegség elleni küzdelem nemzetközi összefogást igényel.