A brit szupergazdagok elhagyhatják az országot

A Munkáspárt választási győzelme esetén a brit szupergazdagok egy része elhagyhatja az országot, ha a párt végrehajtja az offshore vagyon adóvédelmének eltörlésére vonatkozó terveit.

A Munkáspárt, amely jelenleg vezet a közvélemény-kutatásokban, közzétette választási programját, amely a leggazdagabb britek adóterheinek növelésével kívánja finanszírozni az oktatás, a jólét, az energiareform és az egészségügyi szolgáltatások fejlesztését. A tervek szerint mintegy 70 000 olyan személy, aki Nagy-Britanniában él, de külföldön szerzett jövedelmét kevés vagy egyáltalán nem adóztatják az Egyesült Királyságban, magasabb adószámlákkal szembesülhet.

A konzervatív kormány már bejelentette, hogy fokozatosan megszünteti azokat a státuszokat, amelyek lehetővé teszik az alacsonyabb adóterheket, a Munkáspárt azonban gyorsabb lépéseket ígér ezen kedvezmények eltörlésére. Emellett a brit örökösödési adórendszert is kiterjesztenék, hogy az adók mérséklésére létrehozott külföldi vagyonkezelői alapokban tartott vagyonra is vonatkozzanak.

Az Egyesült Királyságban az örökösödési adó mértéke magas, 40%, és sokan nem hajlandók ekkora adót fizetni a gyakran évekkel korábban szerzett vagyontárgyak után. Catherine de Maid, a Burges Salmon ügyvédi iroda partnere szerint ezért is népszerűek az alacsonyabb adózású országok, mint Spanyolország, Olaszország, Svájc, Dubaj és Szingapúr, ahol a gazdagok új lakhelyet keresnek.

: Forrás: Reuters