Putyin ellen-NATO-jának tagállama árulást követett el

A Politico által látott, kiszivárgott dokumentumok szerint Belarusz támogatást nyújtott Azerbajdzsánnak az Örményország elleni háborúban, annak ellenére, hogy Belarusz és Örményország hivatalosan katonai szövetségesek a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetében (KBSZSZ).

Belarusz 2018 és 2022 között korszerű fegyvereket szállított Azerbajdzsánnak, ami hozzájárulhatott Örményország 2020-as vereségéhez és Hegyi-Karabah 2023 szeptemberi elfoglalásához. A kiszivárgott dokumentumokban szereplő levelek, diplomáciai jegyzékek, számlák és exportútlevelek alapján Belarusz régebbi tüzérségi felszerelések modernizálását és elektronikus hadviseléshez használt új felszerelések, valamint drónrendszerek biztosítását vállalta. A fehérorosz állami fegyverexportügynökség levelei korszerű tüzérségi célzóberendezések Azerbajdzsán számára történő megrendeléséről szólnak, és a két állam közötti levelezésben Groza-Sz drónok elleni mobil harcászati állomások beszerzéséről állapodtak meg Azerbajdzsán fegyveres erői számára.

Nikol Pasinján örmény miniszterelnök bejelentette, hogy ki kíván lépni a KBSZSZ-ből, és Belaruszba sem tesz látogatást, amíg Aljakszandr Lukasenka az ország elnöke. Pasinján kijelentése után mind Jereván, mind Minszk hazahívta a másik országba delegált nagykövetét.

Örményország, amely hosszú ideig Oroszországtól remélte biztonságának garanciáját, a hegyi-karabahi konfliktusban tapasztalt orosz közömbösség miatt egyre inkább a Nyugat felé fordul, és felmerült az Európai Unióhoz való csatlakozás lehetősége is.

Eduard Arakelján örmény katonai elemző megerősítette, hogy a kiszivárgott dokumentumok az Azerbajdzsán által a közelmúltban Hegyi-Karabahban és Örményország ellen folytatott háborúkban használt eszközökre vonatkoznak. Az elemző szerint a KBSZSZ inkább támogatta a nem tag Azerbajdzsánt, mint a tag Örményországot, annak ellenére, hogy a szervezet kölcsönös védelemre kötelezi a tagállamokat.

Ilham Alijev azeri elnök korábban kijelentette, hogy Azerbajdzsánnak több barátja van a KBSZSZ-ben, mint Örményországnak. Szakértők szerint Belarusz nem támogathatta volna Azerbajdzsánt a Kreml jóváhagyása nélkül.

A Kollektív Biztonsági Szerződést 1992-ben kötötték meg, és a szervezet 1994 és 1999 között Azerbajdzsánt is tagjai között tudhatta. A szövetség 2002-ben vált szorosabb katonai szövetséggé, és ekkor kapta a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete nevet. A szervezetet gyakran emlegetik poszt-Varsói Szerződésként és ellen-NATO-ként is.