Orosz Irreguláris Erők: Nagy Tervek, Hatalmas Veszteségek és Putyin Új Feltételei

A brit védelmi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az orosz hadvezetés erősítette az irreguláris erők fölötti ellenőrzést, de a döntés hatalmas veszteségekhez vezetett az ukrajnai konfliktusban, miközben Putyin elnök új feltételeket tárt az asztalra a konfliktus lezárására.

A brit védelmi minisztérium pénteki jelentése alapján az orosz védelmi minisztérium megerősítette az irreguláris erők fölötti ellenőrzését és parancsnokságát, hogy hatékonyabban tudják őket bevetni az ukrajnai támadó műveletek során. Az orosz védelmi tárca 2023 februárjában hozta létre az önkéntes hadtestet, amely 20 ezer önkéntest, tartalékost, zsoldost és volt elítéltet egyesít egy parancsnokság alatt.

A hadtest létrehozása óta a minisztérium növekvő mértékben veti be az irreguláris erőket a támadó műveletekben, azonban ezek az erők nem alkalmasak erre a feladatra. Az irreguláris formációk többnyire könnyűgyalogos egységekből állnak, és nem kapnak integrált tüzérségi vagy légi támogatást, ami miatt sokkal sebezhetőbbek, mint a reguláris erők.

Ez a gyakorlat az elmúlt kilenc hónap során arányosan sokkal nagyobb veszteségeket okozott az irreguláris csapatoknak, mint a regulárisoknak, állapítja meg a brit védelmi minisztérium jelentése.

Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök részletesen kifejtette az orosz álláspontot a konfliktus lezárására vonatkozóan. Putyin szerint az ukrán csapatokat teljesen ki kell vonni a luhanszki és donyecki népköztársaság, Herszon és Zaporizzsja területéről. Amint Kijev kijelenti, hogy készen áll, azonnal jön a tűzszüneti parancs és a tárgyalások megkezdése az orosz oldalról. Az orosz elnök garantálja az ukrán egységek és az orosz alakulatok biztonságos kivonulását.

Putyin hangsúlyozta, hogy Herszon és Zaporizzsja régió, valamint a Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok az Orosz Föderáció részévé váltak, és kijelentette, hogy szó sem lehet arról, hogy megsértenék az orosz állami egységüket. A nyugati vezetést is bírálta, mondván, hogy a nyugati elit "dekolonizációról" beszél, ami szerinte az ideológiai alapot keresi arra, hogy feldarabolhassa Oroszországot. Az elnök megfenyegette azokat is, akik a befagyasztott orosz vagyonból támogatják Ukrajnát, kijelentve, hogy a lopás nem marad büntetlenül.