Holland kormány: Két magyar származású politikus is fontos pozícióban

A holland jobboldali koalíciós kormányzatban, mely csaknem hét hónapnyi tárgyalás után áll össze, két magyar származású politikus is jelentős szerephez juthat.

A 2023. novemberi választásokat követően, hosszas egyeztetések után, a holland jobboldali koalíciós kormány 29 miniszterből fog állni. A Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) kilenc miniszteri tárca betöltésére kapott lehetőséget, köztük olyan fontos pozíciókra, mint a menedék- és migrációügyi, az egészségügyi és a gazdasági minisztériumok élére kerülhetnek a párt tagjai.

A magyar származású Szabó Zsolt, aki a jobboldali-liberális Néppárt a Szabadságért és a Demokráciáért (VVD) tagja, és korábban, 2003 és 2006 között a párt képviselője volt, a digitalizációért felelős államtitkárnak jelölték. Szabó, aki társadalmi munkában a Hungarian Business Network tanácsadó testületének is tagja, a kormányzati rendszerek biztonságáért, a mesterséges intelligencia kormánypolitikájáért, valamint a dezinformáció és álhírek elleni intézkedésekért lesz felelős. Emellett a Hollandia karib-tengeri területeivel való kapcsolatok is az ő hatáskörébe tartoznak majd.

A gazdasági miniszteri pozíciót Dirk Beljaarts tölti majd be, aki anyai ágon magyar származású és Magyarország tiszteletbeli konzuljaként is tevékenykedik. Beljaarts jelenleg a holland vállalkozói- és iparkamara elnökének pozícióját tölti be, és ő a legesélyesebb a gazdasági minisztérium vezetésére.