Amerikai nagykövet látogatása a magyarországi korrupciógyanús beruházásoknál

David Pressman amerikai nagykövet csütörtökön több, korrupciógyanús magyarországi beruházás helyszínére is ellátogatott, köztük Pétervásárára és Nyíradonyba.

Pétervására polgármestere, Eged István, aki nemrégiben újraválasztást nyert a Fidesz pártjától, személyesen mutatta be Pressmannak a vendégházát, amely uniós támogatásból, összesen 65 millió forintból épült, beleértve a jacuzzi és a kerti konyha költségeit is. Eged István hangsúlyozta, hogy az Integritás Hatóság vizsgálata során nem találtak jogsértést, és ő maga is elítéli a korrupciót. A polgármester szerint a politikai és vállalkozói szerepkörét soha nem keveri össze, és vállalkozásait a politikai karrierje utáni megélhetés biztosítására tartja szükségesnek.

Eged István arról is beszámolt, hogy nemrégiben Áder János, Magyarország volt köztársasági elnöke is meglátogatta Pétervásárát, ahol a helyi horgásztónál időt töltött, és előadást is tartott.

Pressman útja során Nyíradonyba is ellátogatott, ahol egy látogatóközpontot és egy gyümölcsfeldolgozó üzemet tekintett meg, amelyek mérete és a környezetéhez képesti túlméretezettsége meglepő volt. Az üzem kapcsán felmerült Tasó László fideszes képviselő unokaöccsének, Tasó Jánosnak a neve, aki egy strómancég révén került kapcsolatba az épülettel. Pressman az épület előtt állva említette, hogy olvasta a 444 cikkét, amely a Tasó-birodalom problémáit tárgyalta.

A nagykövet továbbá megtekintette a Szakolykert tanyán található, felújított Gencsy-kúriát és a mellette álló, pályázati pénzekkel támogatott, de üresen álló panziókat is.

Az amerikai nagykövet észak-magyarországi „turnéján” Heves és Hajdú-Bihar megyében tekintette meg a helyi korrupciót. Az utazásra a független sajtó munkatársai is vele tarthattak. Pressman a hatvani lombkoronasétány előtt kifejtette, hogy a korrupció a magyarok szerint az ország egyik legégetőbb problémája, és hogy az Egyesült Államok kiemelt figyelmet szentel a korrupció demokráciákat romboló hatására világszerte. Az Európai Unió is kifejezetten nagy figyelmet fordít a magyarországi korrupció problémájára, és a Transparency International szerint Magyarország az EU tagállamok legkorruptabb országa.

Pétervására városházának ajtajában személyesen várta az amerikai nagykövetet Eged István. A polgármester, aki Hadházy Ákos országgyűlési képviselő egyik helyszíni videójából vált híressé, zárt ajtók mögött nagyjából 45 percen át tárgyaltak Pressmannal. A beszélgetésen a sajtó munkatársai nem vehettek részt, de annyit elárultak a résztvevők, hogy a „őszinte és produktív” beszélgetést folytattak.

Az amerikai nagykövettel végigsétáltak a város egyik főutcáján, a helyi iskolába is betértek, megmutatták neki a templomot, majd a városházától 2 kilométerre lévő vendégházat vették célba. A helyi edzőterem előtt elhaladva elcsevegtek jógáról, sportolásról, amit Eged tökéletes alkalomnak talált arra, hogy kapcsolódási pontot találjon a nagykövethez: „Van egy közös barátunk, Szijjártó, ő is folyton az edzőteremben van”- mondta derűsen.

A vendégház vadregényes, nyugodt környezetben található. Előtte horgásztó, csónakház (bár csónakokat nem látni). A házba lépbe, modern, tiszta, európai szinten is helytálló és nagyon felszerelt enteriőr fogad. Habár látogatásunkkor is nyár van, az idő borús, vendégeknek nyoma sincs. A szállás.hu szerint már akár 17 500 ft/fő/éj áron lehet bérelni a vendégházban szobát, de hogy ezt eddig mennyien tették meg, azt nem tudni. Eged István a nagykövet és a sajtó jelenlétében kijelentette: „A korrupciót elítélem. Én nem akarok nagy publicitást, csak építeni a várost, de mellette építeni a saját vállalkozásaimat is, hogy legyen hova visszavonulnom”.

Az utazás további helyszínei voltak többek között a nyíradonyi Tudományos és Technológiai Park (806, 69 millió forintos EU támogatás), az Erdei Harmónia Látogatóközpont (486,42 millió forint EU támogatás és 332,56 millió forint vissza nem terítendő támogatás a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt jóvoltából). Sajnos egyiket sem tekinthettük meg belülről, mert a látogatóközpont „rendezvényre készülve” zárva volt, a technológiai park pedig sosem nyitott meg. Pressman a nyíradonyi Dinnyés-kilátó tetejére is felmászott, a kilátást az alábbi fotó jól mutatja.