A bankszektor informatikai kihívásai és költései

A bankszektorban az informatikusok iránti kereslet növekszik, a mesterséges intelligencia (AI) terjedésével párhuzamosan. A bankok jelentős összegeket fordítanak az IT-ra, miközben a digitális transzformáció és a kriptoeszközök bevezetése is napirenden van.

A Financial IT 2024 konferencián a felsővezetői panelbeszélgetés résztvevői egyetértettek abban, hogy a specifikus tudással rendelkező informatikusok iránti kereslet tovább erősödik a bankszektorban. A közönségszavazás eredménye szerint a pénzügyi szektorban az informatika területén inkább finomhangolás várható, mint leépítés.

Csányi Péter, az OTP-vezérigazgató-helyettese kiemelte, hogy az üzleti igények kielégítése a legfőbb prioritás, az AI pedig csak eszköz ennek eléréséhez. A bankok a meglévő rendszerek lecserélésével és az új technológiák megismerésével foglalkoznak.

Jendrolovics Péter, a Gránit Bank vezérigazgató-helyettese szerint náluk a mesterséges intelligencia bevezetése és a magas UX szint megteremtése élvez prioritást, amely a csalásmegelőzésben is jelentős szerepet játszik.

Nyíri József, a Finshape társ-vezérigazgatója elmondta, hogy a bankok digitális transzformációját segítő cégként a legújabb technológiák alkalmazására koncentrálnak.

Vinnai Balázs, az MBH Bank elnöki főtanácsadója és az IVSZ elnöke szerint a következő generációk által generált kihívások rendkívül érdekesek lesznek, és a kollaborációs, kreatív képességek fontos szerepet kapnak.

A bankok IT-költéseiről Vinnai Balázs elmondta, hogy a technológiafüggőség erősödése miatt a jövőben még többet fognak költeni e területre. Csányi Péter hozzátette, hogy a bankok tőkearányos megtérülése (ROE) a tavalyi egyszeri tételek nélkül 11% környékén volt, és figyelmeztetett, hogy a bankok pénztárcája nem végtelen.

Jendrolovics Péter kiemelte, hogy a Gránit Banknál a fejlesztésekre koncentrálnak, és a bank IT-stratégiája bevált, míg Nyíri József szerint a Közel-Keleten a jogi megfelelés és konzervatív működés miatt kevesebb erőforrást tudnak fordítani a projektekre.

Az IT területén dolgozó munkaerő iránti szükséglet kapcsán Vinnai Balázs elmondta, hogy az OTP-nél több IT-s dolgozik, mint a legtöbb magyar IT-cégnél. Csányi Péter szerint az OTP-nél több mint 5000 technológiai munkatárs dolgozik csoportszinten. Jendrolovics Péter hozzátette, hogy az AI megjelenésével egyes feladatkörökben csökkenhet a munkaerő-kapacitás, de az AI hatékony kihasználásához szükség lesz a generatív AI-hoz értő szakemberekre.

Nyíri József szerint a Finshape-nél négyszáz IT-szakember dolgozik, és az AI egyre nagyobb szerepet kap a munkájukban.

Az OTP Banknál Csányi Péter beszámolt arról, hogy az 1995-ben bevezetett lakossági és vállalati folyószámla-vezetőrendszerek megújítása zajlik egy indiai beszállító közreműködésével. Vinnai Balázs szerint az MBH Banknál a legacy rendszerek komplexitást jelentenek, és egy egységes core banki rendszer megteremtésén dolgoznak, amely 2025 elején indulhat el.

Jendrolovics Péter szerint a core rendszerek legfontosabb kritériumai a stabilitás és a skálázhatóság, amelyek mellett lehet üzleti logikát és alkalmazásokat fejleszteni.

A kriptoeszközök banki bevezetésével kapcsolatban Vinnai Balázs szerint a fiatal generációk igénye és az európai szabályozás támogatja a bevezetést. Csányi Péter szerint az ügyfelek nem igénylik nagymértékben a kriptoeszközöket, és a bankoknak fel kell hívniuk a figyelmet a kockázatokra. Jendrolovics Péter hozzátette, hogy a Gránit Banknál még nem hoztak végső döntést a kriptoeszközök bevezetéséről.