Műanyaglebontó gombafajt találtak a Csendes-óceánban

A holland Királyi Tengerkutató Intézet (NIOZ) tengerbiológusai egy polietilén lebontására szakosodott gombafajt azonosítottak, amely a Csendes-óceán északi részén található szemétfoltból származó mintákból került elő.

A Parengyodontium album nevű gomba a napfény hatására enyhén megpirított műanyagot részesíti előnyben, és képes mikrobákkal együtt vékony réteget képezni rajta. A kutatók speciális laboratóriumi körülmények között, szénizotópokkal dúsított műanyagon tenyésztették a gombát, aminek köszönhetően megfigyelhetővé vált, hogy a jelölt szénatomok a tápláléklánc más szintjeire is eljutnak.

Annika Vaksmaa, a NIOZ munkatársa szerint a gomba napi 0,044 százalékban képes lebontani a polietilént, és a lebontás során keletkező szén-dioxid kibocsátása nem haladja meg az emberi légzés során keletkezőt. Vaksmaa kiemelte, hogy az ultraviola fénynek kulcsfontosságú szerepe van a lebontási folyamatban, mivel a gombák csak azokat a műanyagokat tudják lebontani, amelyek legalább egy rövid ideig a napfény hatásának voltak kitéve.

A tenger mélyebb rétegeiben élő más gombafajok esetleg képesek lehetnek a műanyagok lebontására ultraviola fény nélkül is. Az óceánokban lévő műanyagok gyakran körkörös örvényekbe kerülnek, ahol csapdába esnek és felhalmozódnak. Az északi szubtrópusi Csendes-óceáni örvényben jelenleg 80 millió kiló műanyag hulladék található, amelyet nem lehet pusztán vonóhálóval eltávolítani a tengeri élővilágnak okozott károk miatt.

Jelenleg négy műanyagot lebontó gombafajt és több száz plasztikevő baktériumot ismerünk. Évente 400 milliárd kiló műanyagot állít elő az emberiség, és a jövőbeni előrejelzések szerint ez a mennyiség 2060-ra akár háromszorosára is nőhet. Az újrahasznosítás hatékonyságának hiányában a műanyagot lebontó élőlények felfedezése és lebontó enzimeik megismerése lehet az egyetlen módja a környezeti katasztrófa elkerülésének.